На Львівщину прибувають ВІЛ-позитивні переселенці

13:14 28 листопада 2014 р.

Фото до новини

На даний час на Львівщині офіційно зареєстровано понад 1000 переселенців зі східних областей України, хоча неофіційно, кажуть, що їх є понад 10 тисяч. Але за допомогою з приводу СНІДу звернулося не більше десяти осіб.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час прес-конференції, присвяченої Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом 1 грудня та організованої проектом USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», повідомив начальник відділу надання медичної допомоги дорослому населенню департамента охорони здоров'я ЛОДА Андрій Голдун.

Проте, як стверджує головний лікар Львівського обласного центру СНІДу, головний позаштатний спеціаліст  департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Мар’яна Служинська, лікарі області очікують на зміну ситуації.

- Ці десять пацієнтів - з ВІЛ-позитивним статусом, які стояли на обліку в Луганській області, потребують забезпечення медикаментами, - каже Мар’яна Служинська.

Що стосується інших пацієнтів, то зараз лікарі зауважують, що СНІД почав «старіти». З кожним роком зменшується кількість пацієнтів у віковій категорії з 16 до 24 років. А основний контингент – від 25 до 45 років.

- Але і в цій категорії більше старших пацієнтів. Це пов’язано з тим, що вони стали на облік раніше і старіють. Тут я не враховую дітей, які народжуються у ВІЛ-позитивних матерів, - каже лікарка.

Що стосується гендерного розподілу, то зараз більше хворих жінок. Якщо на початку епідемії фіксували більше хворих чоловіків, то з кожним роком спостерігається збільшення частки жінок. А це означає, що збільшується і кількість дітей, яких народжують ці жінки.

Також, за її словами, за 9 місяців цього року на Львівщині спостерігається зменшення захворювань на ВІЛ-СНІД. На сьогодні на обліку перебуває понад 2600 пацієнтів.

Шляхи передавання інфекції також змінилися. Якщо в минулому це відбувалося через ін’єкції наркотики, то зараз почав домінувати статевий шлях передачі. І цей момент повинен нас насторожувати, - каже Мар’яна Служинська.

Довідка

До 22 грудня триватиме акція «Зроби тест» в центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом (м.Львів, вул. Лисенка, 45) або в кабінеті «Довіра», чи в кабінетах інфекційних захворювань поліклінік за місцем проживання. Але зробити тест безкоштовно можна і впродовж року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів