На Львівщині побільшало кишкової інфекції

17:30 26 жовтня 2016 р.

Захворюваність на серозні менінгіти знизилася порівняно з аналогічним періодом минулого року втричі.

Як повідомили сьогодні, 26 жовтня, в прес-службі Львівської міськради, з початку 2016 року показники захворюваності на ентеровірусну (кишкову) інфекцію в нашій області зросли в 1,2 рази порівняно з минулорічними. Водночас, захворюваність на серозні менінгіти знизилась порівняно з аналогічним періодом минулого року втричі.

Зокрема, у Львівській області зареєстровано 245 випадків ентеровірусних інфекцій (показник інтенсивності – 9,71), тоді як минулого року – 189 (показник інтенсивності – 7,49), серед дітей – 189 випадків проти 152. Найвищі показники захворюваності – у Львові, де зареєстровано 177 випадків (з них серед дітей 134), тоді як за аналогічний період минулого року – 141 (з них 116 дітей).

Водночас, за дев’ять місяців 2016 року захворюваність на серозні менінгіти знизилась в втричі порівняно з аналогічним періодом минулого року: зареєстровано 30 випадків (показник інтенсивності – 1,18) з них 20 дітей, тоді як минулоріч – 92 (показник інтенсивності – 3,64) з них 55 дітей. З початку року найвищі показники захворюваності зареєстровані у Львові – 16 випадків, з них 12 серед дітей.

Відтак, державне підприємство «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про те, у чому небезпека ротавірусних інфекцій і як профілактувати такі інфекції:

«Ентеровірусні хвороби – гострі інфекційні захворювання вірусної етіології, які спричиняються вірусами Коксакі і ЕСНО. Ентеровірусна інфекція характеризується різноманітністю клінічних форм.

Зокрема, ураженням центральної нервової системи, м’язів, міокарду, висипаннями на шкірі. Клінічно ентеровірусна інфекція проявляється можливими серозними виділеннями з носа, кашлем, підвищенням температури тіла, гіперемією слизових оболонок та шлунково-кишковими розладами: болем у животі, проносом, іноді з домішками слизу. 

Захворюваність характеризується значною поширеністю, реєструється впродовж року поодинокими випадками з підвищеним рівнем захворюваності в літньо-осінній період року. Хворіють діти і особи молодого віку.

Джерелом інфекції при ентеровірусній інфекції можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування. Можливий повітряно-краплинний механізм передачі інфекції через повітря.

Ентеровіруси стійкі до ефіру, 70% етилового спирту, 5% лізолу, заморожування, проте інактивуються при обробці 0,3 % розчину формаліну, хлорвмісними дезінфікуючими засобами, при нагріванні, висушуванні, під дією ультрафіолетового опромінення.

Розповсюдженню ентеровірусних захворювань насамперед сприяють недотримання правил особистої гігієни, еміграційні процеси, низький соціальний рівень населення, незадовільний санітарно-гігієнічний стан територій.

Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема: ретельно мити руки, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету, змінювати постіль, рушники, стежити за чистотою одягу; проводити вологе прибирання та провітрювати приміщення; мити кухонний посуд гарячою водою; купатись винятково у відведених для цього місцях, при купанні уникати можливості потрапляння води у рот; вживати лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті та оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі; для пиття вживати кип’ячену або бутильовану воду».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів