На Львівщині необгрунтована націнка на ліки сягає 600%

18:25 28 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vkurse.ua

Голова Львівського відділення Антимонопольного комітету Андрій Басараба стверджує: «Реально ми платимо не за собівартість і націнку аптечного закладу, а за надумані виплати реалізаторам, постачальникам, торговим представникам, маркетологам».

На сайті київського інтернет-видання «Gazeta.ua» повідомили сьогодні, 28 квітня:

«Необгрунтована націнка на ліки сягає сьогодні 600 відсотків», – заявив голова Львівського відділення Антимонопольного комітету Андрій Басараба. Дослідження відділення почало проводити весною минулого року, коли аптеки підняли ціни на вітчизняні та імпортні ліки. Про його результати Басараба розповів кореспонденту «Gazeta.ua».

– Які результати дослідження?

– Реально ми платимо не за собівартість і націнку аптечного закладу, а за надумані виплати реалізаторам, постачальникам, торговим представникам, маркетологам. Ці бонуси становлять 30 відсотків.

Тобто зі 100 гривень – 30 надуманої вартості. Ці послуги є непотрібні – реклама на телебаченні, в аптеках, на халатах лікарів, на їх рецептах, у лікарнях і поліклініках на стендах.

Ось які маркетингові послуги ми виявили. За виконання обсягів закупівлі та реалізації посередникам дають від 0,01 до 30 відсотків вартості продукції. За забезпечення наявності товару в аптеці – від 1 до 25 відсотків вартості. За викладання товару на полицях аптеки – 15 гривень за упаковку або 2 відсотки від суми закупівлі препарату за місяць. Оригінальне оформлення прилавків і вітрин, організація презентацій для споживачів коштує 700 гривень або 5 відсотків від суми закупівлі препаратів. За кожне усне повідомлення споживачу про конкретний препарат аптекарю платять 1 гривню, яку потім закладають у ціну. 7000 отримують за організацію презентації для працівників аптеки.

Маркетингу підлягають 2000 найменувань лікарських засобів, у тому числі ті, ціни на які підлягають державному регулюванню. І це становить 40-50 відсотків від усього об'єму асортименту одного аптечного закладу.

– Тобто аптеки не винні, тільки посередники?

– Не зовсім. Держава каже аптеці: ти можеш заробити не більше 5 відсотків. Виробник дає засіб за 10 гривень, посередник додає ще 5 гривень, аптека до 15 добавляє своїх 5 відсотків. Це нормально. Але якщо виробник каже, що засіб коштує 10 гривень, посередник придумує розмиті схеми і добавляє 150 гривень, а аптека накидає ще 5 відсотків на 160 – то це не зовсім правильно. Питання законності і логічності. Законно ставити 5 відсотків на необгрунтовану ціну? Так. А порядно? Ні.

– А через долар значно зросли ціни?

– Так. Але коли минулого року почав зростати долар, аптеки підняли ціни на партії, які були закуплені значно раніше. Так за січень-квітень минулого року «Німесил», Німеччина зріс на 143 відсотки, «Мідокалм», Угорщина - на 95, «Гропринозин», Польща – на 25, «Адаптол», Латвія – на 90 відсотків, «Фармацетрон Форте», Канада - на 80.

– Антимонопольний оштрафував когось?

– Ні. Ми надали рекомендації фірмам привести ціни до відповідності. Ці рекомендації є обов'язковими до виконання. Однак їх не дотрималися.

Ми не штрафували свідомо, щоби жодна фірма не змогла подати на нас до суду. Адже суди у нас тягнуться роками, а судова система корумпована. Чи можна було очікувати, що суд покарає ці фірми?

Зараз ми ще раз проводимо дослідження, з яких причин постачальники не виконали наших рекомендацій. І тоді порушники будуть оштрафовані.

Робота кропітка, наші працівники досконало вивчають кожну цифру, щоби потім постачальникам не можна було підкопатися до нас. Я би їх збанкрутував. А неправильно зароблені кошти перекачав у бюджет і соціальними програмами розподілив між незахищеним верствам. Але яке буде рішення АМКУ у Києві, невідомо. У нас постійно міняється керівництво.

– Багато монополістів на ринку лікарських засобів?

– В Україні сьогодні є п’ять експортерів. Вони замкнули на собі 90 відсотків експорту ліків в Україні – від вушної палички і до хімії для онкохворих. Для нашої країни п’ять – це замало. І це свідчить про певну змову, розподіл напрямків між ними.

Знаю відому аптечну мережу у Львові, яка недавно збанкрутували виключно через те, що в односторонньому порядку усі п’ять експортерів змінили їй умови контракту. Вони бавляться не тільки цінами, а й долями фірм і людськими долями.

Інший приклад. Постачальники «Вента, ЛТД» та «Оптіма-Фарм, ЛТД» одночасно виставили одній і тій же аптечній мережі «ОКСИ» умови, що та повинна купувати лікарські засоби в значно більших об'ємах. Відповідно аптека, щоби отримати оборот коштів, змушена підняти ціни .

– Чи повинне Міністерство охорони здоров'я регулювати ціни?

– Звісно, це саме їх функція. До нас за два роки МОЗ жодного разу не звернулося з проханням допомогти розібратися у цінах. А що робить Інспекція з контролю за лікарськими засобами? Про неї узагалі ніхто не чує.

Закордонний виробник не знає про корупцію в Україні. До нього приходять поважні люди в дорогих костюмах. І він реалізує за однакові ціною що українським представникам, що польським, англійським, американським, словацьким. Однак на сьогодні купити ліки у Польщі – в тричі дешевше ніж в Україні.

На державному рівні, включаючи митну службу, регулювати ціни є безліч способів. Антимонопольний комітет не є законодавчим органом. Ми постійно даємо рекомендації, як можна виправити те чи інше порушення. Але до них не прислухаються ні у Верховній Раді, ні у міністерствах.

Наприклад, Львівське територіальне відділення було ініціатором трьох змін у вартості – води, електрики і газу. Це суттєво могло би зменшити ціну для споживача.

Є також наші рекомендації щодо діяльності електриків та газовиків, як зменшити вартість квартир на 2-3 долари за метр. Чому людина, підключившись до їх мережі, ще й має подарувати якомусь дяді трансформатор? Адже він включається у вартість житла. 

Трансорматор має встановлювати Львівобленерго. Якби забрати надумані вигоди монополіста, то реальна собівартість житла становить лише 40 відсотки від того, що ми платимо.

Однак ніяких постанов ніхто не збирається приймати. Бо захищають монополістів від можливих неприємностей. З кожного в народі по нитці – і багатший став ще багатшим. Надумані речі проявляються у цінах на харчі, ліки, будівництво.

– Що порадите українцям, поки ви вивчаєте цифри?

– Не піддавайтеся на рекламу. Домагайтеся у лікарів виписувати вам діючу речовину, а не конкретний препарат. З допомогою знайомих, інтернету знаходьте аналоги, які в рази дешевші. Розрекламована «Но шпа» коштує 60 гривень, а такий самий за складом «Дротеверин» – п’ять».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів