МОЗ хоче обікрасти хворих з гепатитом С

08:27 19 вересня 2013 р.

В Україні є тільки два виробники препаратів від гепатиту С – альфа-2а та альфа-2в, але на тендерні торги Міністерство охорони здоров'я допускає лише одного.

У Мінздоров’я почались маніпуляції із тендерами – чиновники обмежують кількість продавців ліків. Про це йдеться у заяві громадських активістів. У заяві сказано, що відповідно до  рішення комісії тендерного процесу міністерства, на торги зможуть податися представники лише одного виробника. Відтак – закупити міністерство зможе лише певний вид інтерферонів.

«Рішення номенклатурного комітету – очевидне свідчення підготовки корупційних торгів, – стверджує Віталій Шабунін, голова «Центру протидії корупції». – Ми вже зараз готуємо листи до всіх контролюючих та правоохоронних органів про кричуще порушення та вимагатимемо притягнення до кримінальної відповідальності людей, відповідальних за цю закупівлю».

4 вересня вперше в історії України уряд виділив 33,2 мільйона гривень на закупівлю ліків для людей, хворих на гепатит. Це мало стати першою державною закупівлею МОЗом ліків для людей з таким діагнозом. Раніше всі компанії-виробники заявили про готовність більше ніж вдвічі зменшити вартість курсу лікування від смертельної хвороби.

В Україні є тільки 2 виробники препаратів від гепатиту С – альфа-2а та альфа-2в. Обидва препарати довели свою ефективність та мають всі необхідні ліцензії та міжнародні сертифікати. Для того, щоб тендер відбувся чесно та прозоро, а препарати були закуплені за найнижчою ціною, і відповідно у більшій кількості, тендерна документація не повинна містити перепон для другого виробника.

Комісія МОЗу прописала її таким чином, що другий препарат не потрапляє до переліку препаратів, що закуповуватиме МОЗ для людей з діагнозом гепатит, незважаючи на те, що обидві компанії заявили про готовність зниження ціни та готовність взяти участь у тендері.

«Це стандартна корупційна схема в  державних закупівлях ліків, – зазначає Віталій Шабунін з «Центру протидії корупції», що вже не раз стикався зі схожими порушеннями. – Адже в такому випадку  виробник або постачальник, чия продукція підходить по переліку вимог МОЗу, може виставляти будь-яку ціну, заходячи на тендер із завищеними цінами, та віддячуючи різницею чиновникам. В такому тендері в виграші всі, окрім пацієнтів, яким життєво необхідне це лікування».

Депутати також надіслали звернення до Раїси Богатирьової із закликом втрутитися в процес та не дати обікрасти пацієнтів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

radiosvoboda.org

 

новобудови Львів