Медики тестують львів’ян на ВІЛ і гепатити

14:24 21 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У вівторок, 21 листопада, на подвір’ї департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА розпочала в межах «Європейського тижня тестування на ВІЛ та гепатити» роботу мобільна лабораторія, яка тестує на ВІЛ та гепатити за допомогою експрес-тестів.

Про це повідомили сьогодні, 21 листопада, в прес-службі Львівської ОДА, де також запевнили: «Відтак, усі охочі мали можливість пройти безкоштовне та анонімне тестування на ВІЛ. Серед них – представники департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та керівники обласних закладів охорони здоров’я. Пройшла тестування й очільниця департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак».

Ірина Микичак зазначила: «На превеликий жаль, в Україні немає практики обов’язкового обстеження, тому ми маємо таку ситуацію зі ВІЛ. Такою акцією ми хочемо привернути увагу наших мешканців до того, що кожна людина має бути поінформована про її статус, про своє здоров’я. Адже значна частина інфікованих довідуються про свій статус випадково. Але тут, як і в кожній хворобі, чим швидше маєш інформацію, тим швидше – лікування. Так, цією акцією ми закликаємо наших мешканців, зокрема медичних працівників, що потрібно обстежуватися, потрібно знати все про своє здоров’я, аби попередити різні негативні наслідки».

В облдержадміністрації також розповіли: «Всі послуги у мобільній амбулаторії надають безкоштовно та анонімно. Для тесту медики беруть зразок крові із пальця, займає процедура не більше п’яти хвилин. Прийшов на тестування й сімейний лікар Ігор Заставний». 

Ігор Заставний запевнив: «Для медиків, які працюють безпосередньо з пацієнтами, такі процедури обов’язково проходити щорічно. Такі профілактичні заходи для нас є обов’язкові, наприклад, я вакцинований, проходжу постійне профілактичне обстеження, і от відповідно періодично тестуюсь на ВІЛ та гепатити. Ці тести дають результат дуже швидко – один на ВІЛ, інший – на гепатити. Це дуже просто і комфортно для людини» - зазначив сімейний лікар».

В облдержадміністрації також поінформували: «Акцію організували у межах «Європейського тижня тестування на ВІЛ та гепатити» Благодійний фонд «Салюс» спільно з Львівським обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІДом за підтримки департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та Альянсу громадянського здоров’я. За статистикою, майже кожен другий ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус, а більшість хворих на ВІЛ-інфекцію інфекцію дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях. 

Про це повідомили сьогодні, 21 листопада, в прес-службі Львівської облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів