Медики перевірятимуть у Львові тиск до 19 травня

09:40 17 травня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У Львові тривають «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії».

У Львівській міськраді повідомили: «Львів’ян закликають виміряти тиск, щоб зберегти своє здоров’я. Вже одинадцять років поспіль управління охорони здоров’я міста проводить травневу акцію з вимірювання артеріального тиску серед містян, щоб профілактувати і на ранніх стадіях виявляти артеріальну гіпертензію (АГ), запобігаючи її ускладненням. Адже, за статистикою, у Львові від підвищеного тиску страждає майже 30% населення, хоча насправді таких людей значно більше.

Цьогоріч «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» триватимуть до 19 травня. А начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб розповів: «За статистикою, у Львові 30% дорослого населення має підвищений тиск. Якщо довіряти світовим дослідженням, то, як правило, 50% популяції завжди має підвищені показники артеріального тиску. Але 20% про це навіть не знають, а з цих 30% що знають, половина не вживають жодних заходів: не змінюють спосіб життя, не звертаються до лікаря. Тому мета нашої профілактичної акції – це вчерговий раз нагадати львів’янам, що своє здоров’я треба берегти.

«Кожен другий мешканець міста має підвищений артеріальний тиск, і для того, щоб його виявити і кваліфікувати як гіпертонічну хворобу, треба звернутися до сімейного лікаря щоб пройти відповідні обстеження і вплинути на ситуацію. Вплив може бути не медикаментозний: зміна способу життя, зменшення кількості солі в раціоні, підвищення фізичної активності, зменшення ваги», – повідомив також чиновник.

Володимир Зуб також поінформував: «А бувають випадки, коли треба призначати медикаментозні препарати. Чому це треба робити? Тому що артеріальна гіпертензія призводить до низки різноманітних ускладнень в діяльності серцево-судинної системи, і найфатальнішими кінцевими точками артеріальної гіпертензії є інфаркт та інсульт. І, на жаль, ми спостерігаємо, що впродовж останні років кількість інфарктів і інсультів суттєво не зменшується, як і не зменшується кількість померлих від інфарктів і інсультів. Тому ми вчерговий раз закликаємо львів’ян вжити всіх заходів, щоб зберегти своє здоров’я».

У Львівській міськраді повідомили також: «Вже традиційно в найбільш людних локаціях міста – на площі Ринок, проспектах Шевченка, Свободи, Чорновола та Червоної Калини й на вулиці Широкій розташовані медичні пункти-намети, в яких кожен охочий може виміряти артеріальний тиск. Цього року додаткові намети будуть встановлені на вулицях Університетській, Бандери та Пасічній».

«У акції, як і кожного року, братимуть участь волонтери – студенти Львівського державного медичного коледжу імені Крупинського. Окрім інформації про показники тиску, в наметах можна отримати санпросвітні матеріали щодо профілактики гіпертонічної хвороби та її важких ускладнень – інфаркту та інсульту. Окрім пунктів-наметів, кожний мешканець має змогу виміряти артеріальний тиск і у міських поліклініках та лікарнях, де також розміщені пункти вимірювання тиску. Пацієнти з підвищеним тиском отримують консультації фахівців та необхідні додаткові обстеження», – повідомили також у ЛМР.

А головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з кардіології Валентина Коваль зазначила: «Типових симптомів на початках захворювання немає, і єдиним таким симптомом є саме підвищений артеріальний тиск, тому кожній людині раз в рік потрібно вимірювати тиск.  А вже коли хвороба прогресує, то уражуються судини і симптоми є такими:  біль і шум в голові, болі в ділянці серця, зниження зору. Щороку близько 100 тисяч людей вимірюють артеріальний тиск. За 10 років це вже більше 1 мільйона. І за 10 років ми виявили понад 33 тисячі людей, які не знали, що мають підвищений артеріальний тиск». 

«Управління охорони здоров’я Львівської міської ради наголошує, що вчасно виявлене захворювання, правильне лікування та виконання усіх рекомендацій лікаря дає змогу уникнути ускладнень і, таким чином, зберегти здоров’я. Відтак, запрошує мешканців та гостей міста взяти участь в акції «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії». Водночас, слід пам’ятати, що одноразове вимірювання артеріального тиску не може бути показовим, тому для ефективної профілактики гіпертонічної хвороби потрібно систематично відвідувати поліклініку, контролювати артеріальний тиск і, таким чином, уберегти себе від інфаркту та інсульту! », – повідомили також у ЛМР.

А начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб розповів також: «При виявленні показників підвищеного тиску треба проходити обстеження, декілька разів переміряти тиск в різних установках, і вже тоді лікар має прийняти рішення, чи у вас стабільно підвищений тиск і це може викликати гіпертонічну хворобу, чи це ситуативне підвищення тиску».

Про це поінформували в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів