Майже половина волонтерів окремої медичної роти імені Пирогова – добровольці зі Львівщини

22:20 14 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: informator.su

Як повідомили у вівторок в прес-службі ЛОДА, «зараз у волонтерів на Донбасі нова ідея – розширити їхню медичну роту до рівня підрозділу».

У прес-службі Львівської облдержадміністрації повідомили сьогодні, 14 квітня:

«Андрій Дякович (позивний «Борис»), Юрій Подебрий (позивний «Удав») та Микола Рябушко (позивний «Капелан») – троє різних чоловіків, різних за віком, за світосприйняттям, з різними долями та родом діяльності. Здавалося, що може об’єднувати трьох різних львів’ян окрім того, що вони земляки?! Здається, нічого. Та поєднує їх одне страшне слово – війна.

У них одна місія на трьох – порятунок поранених військових у зоні бойових дій. Вони ризикують своїм життям, бо знають, що їм потрібно врятувати чуже життя, життя хлопців, які мужньо захищають Україну, і байдуже, що над їхньою головою постійно свистять кулі, а під ногами у будь-який момент може розірватися снаряд. Таких як «Борис», «Удав» і «Капелан» не багато, і вони завжди залишаються у тіні, але вони є надійним тилом для наших бійців.

Вони були активними учасниками Майдану. В якийсь момент доля звела цих чоловіків із громадським формуванням «Рабів до раю не пускають», де вони і познайомилися. Стали волонтерами, почали їздити до Києва, активно брали участь у патрулюваннях вулиць Львова. А коли у країні розпочалися військові дії, волонтерська діяльність цих чоловіків плавно перетекла з Майдану на схід України.

Волонтери втілили у життя ідею щодо створення офіційної медичної роти, яка «витягуватиме» поранених бійців із поля бою. Базується медична рота при лікарні в місті Артемівськ та поширює свою діяльність на весь сектор «С».

До її складу входять лікарі, волонтери та журналісти. Андрій, Юрій, та Микола, є водіями санітарних машин. Окрім того, Андрій Дякович є командиром відділення зі збору та евакуації поранених, а Юрій Подебрий – командир взводу забезпечення.

«До складу роти входять люди з різних регіонів України, навіть пакистанець є. Майже половину цих людей є добровольці зі Львівщини, бо з цього регіону люди найбільш патріотично налаштовані, – каже Юрій з позивним «Удав». – Також із нами працюють місцеві лікарі, волонтери. Вони дуже хороші люди, допомагають нам, надають всебічну допомогу».

Працювала окрема медична рота ім. Пирогова з сектору «С» у Попасній, Дебальцевому, на Горлівському напрямку і аж до Лисичанська. «Біля Дебальцевого у нас був медпункт, в якому ми надавали допомогу постраждалим. До речі, цей медпункт потрапив в оточення, коли бойовики намагалися створи «Дебальцевський котел», – мовить далі Андрій із позивним «Борис». – 8 лютого мене контузило разом із «Капеланом», вибухнула міна. Наступного дня, 9 лютого, підірвалися наші побратими «Кавказ», «Кащей», «Тарпан» та медик Тарас. Після того ми одягнули бронежилети і дві доби були на ногах, бо намагалися прорватися до цих хлопців, які підірвалися на фугасі».

Хлопці зізнаються, що ті дні для них були найважчими в АТО та загалом у їхньому житті. Та на це побратими не зважають – у них немає часу думати про себе і своє життя, бо щодня їм доводиться рятувати життя з десяток військовослужбовців, а іноді й мирних мешканців.

Зараз у волонтерів на Донбасі нова ідея – розширити їхню медичну роту до рівня підрозділу. А для цього їм потрібні ще медики, волонтери – водії, механіки, кухарі. Бо зараз медична рота налічує 52 чоловіка.

Тож усі бажаючі можуть вступити до лав медроти, звернувшись до штабу «Рабів до раю не пускають». Волонтери медичної роти ім. Пирогова переконують, що у зоні АТО їм усього вистачає – одягу, продуктів, необхідних для надання першої медичної допомоги медикаментів.

У разі потреби хлопці обмінюються між собою, або іншими військовими підрозділами. Але залишається необхідність у реанімобілях, джипах, адже у зоні АТО вони постійно ламаються, їх обстрілюють, вони підриваються. Тож рятівники вдячні небайдужим співвітчизникам, коли у них з’являється бодай ще один чотириколісний залізний помічник  завдяки якому вони зможуть оперативно «витягувати» українських бійців із поля бою.

За матеріалами Прес-центру «Рабів до раю не пускають».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів