Львів'яни невдоволені талонною системою в поліклініках

16:56 11 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: ukurier.gov.ua

Її запровадили наприкінці минулого року, аби уникнути черг, але не передбачили інші проблеми.

Зараз у Львові для того, щоб потрапити на прийом до лікаря, пацієнту потрібно за день перед тим прийти і взяти в реєстратурі талон. Його видають на конкретну годину, а лікаря вибирають в реєстратурі. Така система діяла у радянський час. А до її поверення львів’яни просто приходили до поліклінік у зручний для них час під кабінет того лікаря, якого хотіли, й займали живу чергу.

Міські чиновники пояснюють, що хотіли позбутися черг у поліклініках. Однак мешканці незадоволені нововведенням. Зокрема, сихівчанка Тамара Колодій розповідає:

«Я собі ішла зранку перед 8-ю годиною, займала чергу – і вже максимум через годину, якщо хтось встиг зайняти раніше, потрапляла у кабінет лікаря. А то й одразу. Або ж приходила уже перед обідом, коли черга розсмокталася. А тепер двічі треба іти в поліклініку – щоб узяти талон і наступного дня – на сам прийом. От приходжу з талоном на потрібну годину, а переді мною дві жінки. Кажуть: а ми вас не пустимо, бо наш талончик на раніше, але графік змістився, бо лікар затягнув прийом і не встиг оглянути усіх пацієнтів до цієї години. От і починаються сварки. Все одно доводиться сідати і чекати своєї черги. Або хтось узяв талон і не прийшов, лікар сидить, а міг би вже людей приймати».

Проблемою є й те, що на пацієнта відводять 20 хвилин, тобто на годину видають три талони. Однак огляд деяких пацієнтів займає більше часу. Окрім того, лікар вибігає із кабінету, розмовляє по телефону, а на це іде час.

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, лікар Василь Пазиняк пояснює:«Уся справа в тому, що у поліклініки понабирали не фахівців, а медиків по «блату». Тому під одними кабінетами були величезні черги, а під іншими – порожньо . Щоб це замазати, зробили талонну систему. І видають людині талон до того лікаря, до якого є вільні місця. Однак так ми забираємо у людини право вільно вибирати собі лікаря, якого вона вважає фахівцем і нехабарником.»

Пазиняк порівнює, що у Німеччині на огляд хворого хірургічного відділення виділяють до 50 хвилин, відтак наполягає: «15-20 хвилин – мало для того, щоби поговорити з людино, оглянути, подумати над діагнозом, пояснити спосіб лікування. За кордоном діє система телефонного запису, яка у нас є у приватних клініках».

Натомість у київських закладах діє подвійна система. До лікарів вузького профілю – кардіолога, невропатолога – можна узяти і талон, і стати у чергу.

Для цього у лікаря з п’яти годин прийому виділяють три – на талони, а дві – на живу чергу. Усі заклади мають свій сайт, де можна записатися, не йдучи по талон. На первинний прийом виділяють 15 хвилин, на повторний – 8-10. До лікарів первинного контакту – сімейних і терапевтів – жива черга.

Про це розповідає в сьогоднішньому номері київської «Газети по-українськи» Леся Межва.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів