Львів’ян закликають до профілактики малярії

09:58 2 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: infosmi.net

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, в найбільшому місті на заході України впродовж 2013-2014 років зареєстровано три випадки захворювання на завезену тропічну малярію.

Як повідомили сьогодні, 2 вересня, «Щоденному Львову», в прес-службі ЛМР, у нашому місті впродовж 2013-2014 років зареєстровано три випадки захворювання на завезену тропічну малярію – інфекцію, яка виснажує людину нападами лихоманки, призводить до важких ускладнень з боку нирок, печінки, кровотворної, серцево-судинної, інших систем та органів. Тому Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» нагадує мешканцям про профілактику малярії. В повідомленні також конкретизують:

«Захворювання на малярію зареєстровані серед громадян України, які тимчасово перебували на роботі в Замбії та Гвінеї, а також у студентки-іноземки підготовчого відділення Львівського медичного національного університету ім. Данила Галицького, яка прибула з Нігерії. Збудником малярії є паразит, що передається людям під час укусу інфікованими комарами роду Анофелес (переносники малярії).

Однак, малярією можна заразитись і при переливанні крові від хворої людини, а у наркозалежних осіб може реалізуватись так званий «шприцевий» механізм передачі (при використанні одного шприца декількома особами).  Існує чотири види паразитів, які викликають малярію у людей, найбільш небезпечним з них є паразит-плазмодій тропічної малярії.

Перші ознаки хвороби – головний біль, озноб, лихоманка, біль у м'язах – з'являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Залежно від типу малярії, напади ознобу та лихоманки повторюються через 2-3 доби, а при відсутності своєчасного та адекватного лікування – до смерті хворого. Оскільки є захворілі на малярію та переносники хвороби, виникає загроза захворювань на місцеву малярію.

Зазвичай передачі інфекції притаманний сезонний характер (червень-вересень). Окрім очікуваного тепла, літо приносить зі собою «кусючу» загрозу.

Дощі та висока температура сприяють швидкому розмноженню «ворогів» відпочинку на природі – комарів. Комарі дуже швидко розмножуються – їм потрібна стояча вода і трішки тепла.

У більшості водойм міста ідеальні умови для виплоду комарів: Галицький р-н – 1 водойма; Залізничний – 2 ; Шевченківський – 3; Личаківський – 3; Франківський – 5; Сихівський – 7. Однак, договори на обробку водойм уклали лише Франківська районна адміністрація, парк «Снопківський» (ДП «Парк «Високий замок») та парк «Погулянка» (ДП «Личаків Парк» ЛКП «Зелений Львів»).  

Щоб вберегти мешканців Львова від комарів, Львівський міський відділ ДУ «ЛОЛЦДСЕС» проводить дезінсекцію личинок комах: доки вони не встигли розлетітися. Для цього використовується «Бактокуліцид» – безпечний для людей, тварин, птахів та риб, зате смертельний для личинок комарів. Цей порошок без пестицидів, виготовлений із нешкідливої мікробної культури.

Він діє на 27 різновидів личинок комарів і може знищити також личинку малярійного комара! Крім того, комаха не може виробити до нього імунітету і після застосування гине за кілька годин.

Препарат розпилюється над водою, при цьому водойма не забруднюється. Личинці комара, щоб виживати, необхідно проціджувати крізь себе близько літра води.

Тому саме через воду «Бактокуліцид» потрапляє в кишківник личинки. На дорослих комарів препарат не діє. 

Людям, які планують виїзд в країни, де поширена малярія, лікар-паразитолог ЛМВ Е. Матіящ і ентомолог Н. Партин рекомендують:

вживати заходи щодо захисту від укусів комарів;

приймати препарати для профілактики малярії, які рекомендують лікарі;

завжди мати при собі препарати для надання самодопомоги, які рекомендують лікарі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів