Львів’ян закликають до профілактики кліщового енцефаліту

16:54 4 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: forum.com.ua

Прес-служба міської ради нагадує в середу – період активності небезпечних комах припадає на початок червня.

Прес-служба міської ради звертає сьогодні, 4 червня, увагу на те, що у перші сонячні вихідні мешканці міста з радістю виїжджають на природу, не підозрюючи, що там їх чекають небезпечні сусіди – енцефалітні кліщі. Тим часом період активності цих комах припадає на другу половину травня, початок червня. 

Тому Шевченківський відділ ЛМУ ГУ ДСЕС у Львівській області інформує мешканців міста Львова про заходи профілактики захворювання кліщового енцефаліту:

«Кліщовий енцефаліт – вірусне, природно-осередкове захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи. Вірус передається при укусі хворого кліща. Головна зброя кліща – слина, яку він впорскує в кров людини при укуcі, в ній міститься вірус, що впливає на центральну нервову систему людини.

Цей вірус стає стимулятором розвитку такої хвороби, як кліщовий енцефаліт. Він передається кількома шляхами:

при укусах кліщів (окрім цього, зараження відбувається не тільки при безпосередньому впорскуванні зараженої слини комахи в кров, вірус може проникати при роздавлюванні кліщів через шкіру); 

повітряно-крапельним (при контакті з хворою людиною);

харчовим шляхом (від непрокип’яченого молока кози чи корови, ураженої кліщем).

Основними симптомами захворювання є температура, ломота, сонливість, слабкість у всьому тілі, червоні очі. Таким чином, якщо ви не виявили на тілі кліща, кліщовий енцефаліт практично неможливо діагностувати поза медичною установою.

Часом хвороба прогресує дуже різко, і тоді симптоми стають явними: дуже висока температура, блювота, аж до коми, нестерпні головні болі, запори, збільшення печінки. З третього дня захворювання починаються порушення в роботі нервової системи.

Вірус насамперед впливає на сіру речовину мозку, зачіпає нейрони спинного мозку. Наочно це виражається в судомах, паралічі м'язів або окремих частин тіла, тремтіння мови.

Для попередження зараження вірусом кліщового енцефаліту лікарі рекомендують:

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, одягати світлий, однотонний, з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів.

Голову слід покривати головним убором.

Проводити само- та взаємоогляди під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз – вдома.

Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати.

Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому.

Використовувати для захисту від кліщів ефективні засоби відлякування, що реалізуються у аптечних торгівельних мережах (репленти).

Не рекомендується виїжджати нещепленими в райони України, які є небезпечними: Волинська, Львівська, Одеська області.

Особам, які планують подорож за кордон, слід заздалегідь зробити курс щеплень проти кліщового енцефаліту, пройти інструктаж щодо методів особистої профілактики, придбати репеленти.

Особам, які не отримали щеплення у вогнищах кліщового енцефаліту протягом перших чотирьох діб після присмоктування кліщів, проводиться специфічна серопрофілактика шляхом введення імуноглобуліну проти кліщового енцефаліту.

Особам, які прибули з небезпечних територій, необхідно звернутись до кабінетів інфекційних захворюваньлікувально-профілактичних закладів за місцем проживання для лікарського контролю.

Лікування захворювання проходить виключно в стаціонарних умовах.

Особливо це важливо, якщо говорити про здоров'я дітей. Адже наслідки кліщового енцефаліту можуть надати серйозний негативний ефект на подальший розвиток дитини.

Особам, які постраждали від укусу кліщів, рекомендується стежити за самопочуттям, протягом двох тижнів щоденно проводити термометрію.

У разі появи будь-яких ознак захворювання  – звертатись до лікаря-інфекціоніста!». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів