Львів’ян закликають до профілактики хвороби Лайма

21:07 21 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: apteka-traw.com

Як нагадує в середу прес-служба ЛМР, торік серед мешканців міста діагностовано 68 її випадків.

Прес-служба Львівської міської ради попереджає сьогодні, 21 травня, в публікації «Обережно! Хвороба Лайма!»:

«У цей час особливо розповсюджене інфекційне захворювання, яке передається людині через укус інфікованих кліщів, – хвороба Лайма (кліщовий бореліоз). Сезон активності кліщів припадає на квітень-жовтень. За 2013 рік серед мешканців міста діагностовано 68 випадків хвороби Лайма. Тому Львівський міський відділ ДУ «Львівський ОЛЦ ДСЕСУ» попереджує про кліщовий бореліоз і нагадує засоби профілактики цього захворювання.

Збудниками хвороби Лайма є борелії – різновид звивистих бактерій-спірохет, переносниками яких є кліщі. У Львівській області інфікованість бореліями кліщів складає 17,2%, тому мешканці Львівщини, які постраждали від укусу кліщів, можуть захворіти на хворобу Лайма.

Запам’ятайте, що видалити кліща найкраще зможе фахівець – лікар-хірург у хірургічному кабінеті або травмпункті. Мешканці Львова можуть звертатися до травмпунктів, які розташовані за такими адресами:

8-ма міська клінічна лікарня (м. Львів, вул. Навроцького, 23);

Комунальна 5-та міська клінічна поліклініка (м. Львів, вул. Виговського, 32);

Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (м. Львів, вул. І. Миколайчука, 9).

Особливості перебігу хвороби Лайма

Початок хвороби Лайма за проявами схожий до звичайного застудного захворювання або грипу. Тому тривогу повинні викликати збільшення лімфатичних вузлів, болі в суглобах, м’язах, навіть незначне підвищення температури, що виникають після укусу кліща або перебування у лісо-паркових зонах.

У 60-70% інфікованих людей на місці укусу кліща через деякий час (на 2-4-й день, іноді через 2 місяці, а найчастіше через 12-14 днів) виникає червона пляма, яка з часом зростає в розмірах і може сягати в діаметрі до20-30 см і більше. Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма.

Крім гострої інфекції, тобто такої, що виникає у зазначені терміни після присмоктування кліща, може бути і хронічна її форма, яка розвивається у нелікованих осіб та діагностується переважно восени і взимку (після закінчення сезону активності кліщів).

Органами, де відбуваються патологічні зміни при гострій формі хвороби Лайма, є суглоби, нервова система, серце, шкіра, інші органи.

При хронічному бореліозі уражаються ці ж самі органи або їх системи, але вираженість та характер змін і прогноз захворювання інші. Ураження головного мозку та периферичної нервової системи, запальні процеси в суглобах та незворотні ушкодження шкіри, затримка розумового та фізичного розвитку у дітей – це далеко не повний перелік можливих проявів хронічного бореліозу.

Що робити після укусу кліща?

Хвороба Лайма на ранніх стадіях розвитку добре піддається лікуванню. Найбільш простим, дешевим і ефективним засобом профілактики хвороби Лайма є уникнення присмоктування кліщів.

Кліщі підстерігають «донора» на кущах, високій траві. Вони відчувають запах людини або тварини за 10-15 м і на цей запах можуть сповзатись.

Тому уздовж стежин і місць випасу худоби їх завжди більше, ніж в глибині лісу, а в затінку більше, ніж на сонці. Вони віддають перевагу змішаним лісам, особливо люблять березові та липові гаї. Кліщ присмоктується не відразу, він досить довго лазить по людині, причому тільки знизу доверху.

Засоби особистого захисту від кліщів прості та доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (парки, сквери, діброви, гаї, ліси, галявини), рекомендується одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб легше було помітити кліщів, які повзуть.

Голову слід покривати головним убором. Через кожні 2 години під час прогулянок необхідно проводити само- та взаємоогляди.

Присмоктується кліщ лише в певних місцях – шукає тонку ніжну шкіру (за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках). Якщо людина одягнена належним чином, то до шкіри кліщ не добереться. Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які реалізовуються в аптечних мережах.

Коли прийдете додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, які Ви принесли, кота або пса, що Вас супроводжували. Вдома слід відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна цей одяг залишати біля ліжка чи спати в ньому».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів