«Львівводоканал» приймає наднормативні скиди від підприємств Львова і не впорується з їх очищенням

14:39 4 вересня 2013 р.

«Львівводоканал» приймає наднормативні скиди забруднюючих речовин від підприємств Львова і не впорується з їх очищненням. Скидання стічних вод з перевищенням норм гранично допустимих концентрацій підприємствами та організаціями у каналізаційну мережу міста призводить до того, що на очисні споруди надходять стічні води із значними перевищеннями нормативних концентрацій забруднюючих речовин. Це погіршує технологічний процес очищення стічних вод на очисних спорудах.

За 2012 рік ЛМКП «Львівводоканал» у водні обʹєкти скинуло 159,945 млн. м3, з яких 32,88 млн. м3 є недостатньо очищеними стоками і потрапило в Полтву. Про це "Щоденний Львів" поінформували в департаменті екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

Обсяги скидів у річку Полтва зворотних вод після каналізаційно–очисних споруд (КОС) м. Львова за ІІ-ою технологічною лінією збільшилися на 3,8% (на 2,2 млн.м3) порівняно з І пів. 2012 р.
Зокрема, по завислих речовинах (скиди зросли на 62,91 тонн), мінералізації ( на 480,55 тонн), хлоридах (на 546,64 тонн), БСК5 (на 13,48 тонн), нітритах (на 5,597 тонн), нітратах (на 34,34 тонн), фосфатах (на 5,44 тонн)
         
Окрім цього, накопичення намулу на мулових майданчиках комунальних очисних споруд погіршує екологічну ситуацію в місті. На мулових полях біля очисних споруд  міста Львова, яке експлуатує ЛМКП «Львівводоканал», накопичилося понад 1,5 мільйона тонн нечистот. Кожної доби майданчики загальною площею 22 гектари поповнюються 3 тис. м3 мулу, що призводить до загострення екологічної ситуації та порушення технологічного режиму, інформують у департаменті.

Нагадаємо, що ЛМКП «Львівводоканал» належить до суб’єктів господарювання, що входять до «Переліку 100 об'єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні». 

Довідка:
Господарсько-побутові стоки призводять до біологічного забруднення води, яке може викликати інфекційні захворювання в людей (холеру, тиф, гепатит). Нітрати і нітрити викликають у людини метгемоглобінемію (кисневе голодування), рак шлунку, негативно впливають на нервову і серцево-судинну системи, на розвиток ембріонів.
Якщо забруднена вода змішується з водопровідною водою, це може завдати непоправної шкоди організму людини: пошкодити нирки, негативно вплинути на роботу серця і інших органів тіла людини. Унаслідок потрапляння сполук фосфору у поверхневі водойми відбувається явище евтрофікації, що призводить до цвітіння води, бурхливого розвитку планктону та інших мікроорганізмів. Як наслідок - помирають риби, раки та ін., оскільки водні рослини, кількість яких збільшується за рахунок добрив-фосфатів, використовують весь кисень у воді, отруюють воду продуктами своєї життєдіяльності. Високі концентрації хлоридів у питній воді не є токсичними для людей, проте солоні води дуже корозійно активні, згубно впливають на ріст рослин, викликають засолення ґрунтів. Високий вміст азоту у воді сприяє інтенсивному розвитку мікроскопічних водоростей, загибелі риб та інших водних організмів, тобто кардинально порушує стан водних екосистем. Усі азотні сполуки шкідливі для здоров’я людей

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів