Львівська ОДА нагадала «Правила, яких потрібно дотримуватися, щоб не захворіти на грип»

09:05 5 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

Як повідомили в прес-службі ЛОДА, «департамент з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації інформує населення про основні симптоми при ГРВІ та про дотримання необхідних правил для уникнення захворювання».

На сайті прес-служби Львівської облдержадміністрації опубліковано «Правила, яких потрібно дотримуватися, щоб не захворіти на грип», у котрих сказано:

«Департамент з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації інформує населення про основні симптоми при ГРВІ та про дотримання необхідних правил для уникнення захворювання.

Грип – гостре інфекційне захворювання. Збудником захворювання є вірус. Збудник захворювання проникає в організм людини повітряно-крапельним шляхом,через заражені предмети загального користування, столовий посуд тощо.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є більш небезпечний. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома – щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них.

Такими симптомами є підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах.

З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

Якщо стан хворого не погіршується, необхідно продовжувати лікування вдома до повного зникнення симптомів.

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою – її життя.

Особливо актуально під час сезону грипу та епідемій:

уникати скупчень людей – аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів;

користуватися одноразовими масками при необхідності – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;

регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання у приміщенні хворої людини;

повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму;

мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.

Якщо з'явилися ознаки хвороби, додаються ще кілька нескладних заходів:

залишатися вдома при перших ознаках хвороби – не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку;

ізолювати хвору людину – виділити їй окрему кімнату і посуд;

прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання – аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження.

З А П А М ’Я Т А Й Т Е :

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Будьте обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! Дотримуйтеся правил безпеки життєдіяльності!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів