Лікування аритмії бджоловжалюванням дослідили вчені у Львові

16:16 26 січня 2021 р.

Фото до новини

Після апітерапії серцевий ритм нормалізується у більшості пацієнтів або настає тривала ремісія.

Аритмія не щезла, але повільно відступає. Немає серцевих болів.Такий висновок після семи тижнів лікування бджолами у Львові зробив 65-річний Ігор Бойко, який торік відчув дошкульні “перебої” в роботі серця.

- Я зробив кардіограму у відомого лікаря-кардіолога Юрія Іваніва, і вона показала - екстрасистоли, тобто “пропуски” в роботі серця. Лікар, якого я знаю багато років, заспокоїв: “Нічого загрозливого немає. Будемо спостерігати в динаміці”. І запропонував один препарат, який порадив приймати під час спортивних навантажень, якщо я буду відчувати проблеми з серцем. Але до цього не дійшло, - розповідає Ігор Бойко.

Ігор Бойко категорично відмовився від медикаментозного лікування, оскільки вже десятками років не приймає жодних пігулок, і натомість звернувся в клініку, яка спеціалізується на бджоловжалюванні.

- Я твердий прихильник народної медицини, - пояснив свій вибір пан Ігор. - Бо ще в молоді літа, років сорок тому, саме лікар-натуропат Костянтин Беляєв витягнув мене з хвороби, в яку загнала традиційна медицина.

За словами Ігоря Бойка, тоді необдумане терапевтичне лікування заклало міну уповільненої дії під його майбутнє здоров’я.

- Ще в юнацькі роки, у перехідний період, в мене були шкірні висипи на спині. Траплялося, що прокидався, а вся подушка - червона від крові. Лікарі призначили дуже сильні препарати. Зовнішньо приймав “Димексид”. А ще - уколи, як кажуть, дуже сильні, але я назви не пам'ятаю. Шкіра стала трохи кращою. Але після того форсованого медикаментозного курсу дуже похитнулося здоров’я, - розповів Ігор Бойко. 

Тоді він почав шукати інші шляхи лікування і натрапив на лікарів-натуропатів. 

- Зустрівся з Костянтином Беляєвим. Він одним із перших починав цей напрямок у Львові. Лікар цілковито змінив мій підхід до життя, до лікування і харчування. Ключовим у його методиці було харчування - сумісність продуктів, їхня якість, вживання харчів, які очищають організм, часткове розвантаження, голод. Помірні спортивні навантаження. Завдяки йому я цілковито змінив спосіб життя і отримав результат. І на шкірі теж, - згадує Ігор Бойко.

До свого організму він почав ставитися, як до комплексного цілого, в якому має бути все збалансовано:і фізичне, і духовне.

- Я - людина віруюча, греко-католик, ходжу до церкви. Нічого не вигадую. Є церковний календар і в ньому все розписано. Я намагаюся цього дотримувати. Є строгий піст - лише на воді - одноденний. Він трапляється один раз на місяць, іноді частіше. У середу - на сирих продуктах намагаюся бути. Організм сам підказує. Важливо навчитися його слухати, - розповідає про свій спосіб життя пан Ігор.

Але, за словами, Ігоря Бойка, є зовнішні фактори, яких не уникнути. 

- Бо живемо ми не в колбі. Робота в мене стресова. Працював у бізнесі. Зараз - в адвокатському бюро і як наслідок - п’ять років тому в мене почалися незначні проблеми зі здоров’ям - знизилася функція щитоподібної залози. При її обстеженні виявили невеликі вузлики. Це потягнуло за собою аритмію - як компенсаторну реакцію організму на понижену функцію залози. Відтак - низький пульс, низьке серцебиття, серцеві болі. Пропонували навіть оперувати щитоподібну залозу, - згадує пан Ігор.

Тоді, як розповів Ігор Бойко, він уперше звернувся за допомогою до апітерапевта. Колега, який лікувався бджолами, привів його до Івана Пилипчука.

- Бджоловжалювання мені дуже допомогло. Після двох курсів ані серце, ані щитоподібна залоза не турбували. Не оперувався. Після цього вирішив зробити бджоловжалювання своєю новою релігією. Три роки поспіль щоосені профілактично приймав подвійний курс бджолотерапії у Івана Йосиповича Пилипчука, - розповідає пан Ігор.

Він переконаний, що це тримало його у добрій формі. 

- Я бігав по 8 кілометрів - через день. Плавав, ходив у сауну. Жив повноцінно. Потім запровадив й собі невелику пасіку. Бджоли мене жалили, щоправда, не в акупунктурні точки, але це також давало певний ефект. На жаль, через окремі обставини, пасіки зараз не маю, - підсумовує пан Ігор.

У якийсь момент Ігореві Бойкові здалося, що його організм витримає будь-які навантаження.

- Були у мене після стресів на роботі випадки зловживання алкоголю. Досить тривалий період. Я злегковажив, бо думав, що спорт все виправить, компенсує. До цього додався вік. І знову в мене з'явилася аритмія, але вже у важчій формі. Тоді я найперше згадав про апітерапію. 

Зараз, за словами Ігоря Бойка, аритмія ще не щезла цілком, але повільно відступає. 

- Якщо раніше я відчував болі в серці, то вони зникли цілковито. Бджоли діють на імунну систему, стимулюють увесь організм, змушують його збалансовано працювати. Після кожного сеансу апітерапії відчуваю загальне піднесення організму - як після капітального ремонту.

За дослідженнями, які опублікував доктор медичних наук, завідувач кафедри сімейної медицини Львівського медичного університету імені Д. Галицького Юліан Кияк, бджоловжалювання є ефективним методом лікування та профілактики передсердних і шлуночкових аритмій.

Юліан Кияк разом з колегою Роксоланою Єрченко спостерігав, зокрема, за 18-ма пацієнтами молодого і середнього віку. Бджоловжалювання було ефективним у 16-ти з 18-ти (зменшення кількості аритмій на 70% і більше). У 25% з них було досягнуто повної ліквідації аритмій. У трьох пацієнтів вони припинилися, але ефект був частковий і нетривалий, хоча кількість екстрасистол загалом зменшилася. У 2-х пацієнтів бджоловжалювання зумовили тривалу (понад 6 місяців) ремісію. У решти пацієнтів приступи стали рідшими, а ремісії – тривалішими. Часто аритмію вдавалося попередити профілактичним бджоловжалюванням (2-3 бджоловжалювання на тиждень) упродовж кількох років.

Згідно з дослідженням, курс бджоловжалювання тривав від 2 тижнів до одного-двох місяців, що визначалося важкістю форми аритмії. Лікування починалося з одного бджолиного вжалювання через день. Кількість бджоловжалювань поступово збільшувалася, досягаючи в окремих випадках 16-25 вжалювань за один раз. Курс лікування становив 120-160 вжалювань упродовж двох місяців. Лише в одного пацієнта була підвищена чутливість до бджолиної отрути, внаслідок чого терапію було обмежено одним-двома бджоловжалюваннями через день. 

Довідка

Порушення серцевого ритму (аритмія) є одним з найбільш поширених патологічних станів серцево-судинної системи. Аритмія виникає як ускладнення артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози та інших розладів ендокринної системи, вживання надмірної кількості алкоголю.  Вона може розвиватися внаслідок порушень мозкового кровообігу, стресів, застосування деяких лікарських засобів, може призвести до розвитку гострої чи хронічної серцевої недостатності, раптової серцевої смерті.

Проблеми з серцебиттям зустрічаються досить часто, за приблизними підрахунками тільки в Україні людей з фібриляцією передсердь (більше відомої як миготлива аритмія) близько 1,5 мільйона. Основними формами аритмій серця є прискорення скорочень серця (тахікардія), сповільнення їх (брадикардія), приступи серцебиття, блокади тощо. Деякі види аритмії серця перебігають непомітно для хворого, інші — супроводжуються неприємним відчуттям серцевих «перебоїв», запамороченням.

Апітерапія у Львові вберегла військовослужбовицю від інвалідного візка

Перелік хвороб з показами для бджоловжалювання збільшується, – львівський лікар

Жало лікувальної бджоли не можна виймати ще 20 хвилин, - лікар

Львівський апітерапевт повідомив, які бджоли лікують найефективніше

У Львові бджоли “закусали” хронічні хвороби двох найрідніших жінок

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів