Хто залатає дірку: львівський лікар розповів, що має зробити для медицини громада, а що – центральна влада

10:52 27 вересня 2020 р.

Фото до новини

Органи місцевого самоврядування повинні долучитися до медичної реформи і допомогти реорганізувати вторинну ланку медичної системи. За планами, це мало статися ще 2020-го року, але нині ми бачимо, що стаціонарні медичні заклади ніхто так і не почав реформувати. Втім, на місцеву владу не можна класти ті зобов’язання, які не виконали чиновники МОЗ, Міністерство фінансів і Кабмін.


Відео: Львівський пресклуб

Так вважає Мирослав Брегман, лікар, координатор медичної експертної групи Української Галицької Партії:

- Медицина – це маркер ефективності влади у будь-якому суспісльстві, –  упевнений він. – Висновки того, як ефективно працює влада, ви можете зробити за станом наших лікарень і якості лікування. Первинну ланку реформували, декларації із сімейними лікарями попідписували і – тиша. А «вторинка» стоїть у черзі і очікує. Між тим, дороги назад немає.

Органи місцевого самоврядування мусять максимально підтримувати медиків, каже Мирослав Бергман. І Львівщина має бути прикладом цього, пише DailyLviv.

- Але чи можуть органи місцевого самоврядування взяти на себе функції держави? Ні. Справді, можна допомогти із закупівлею обладнання, привабити вищими зарлатами і житлом лікарів зі Львова в ті ОТГ, де бракує медиків. Все це - в руках місцевої влади. Але як територіальні громади мають залатати ту фінансову діру, яку утворили Мінфін і влада? Вони і не зможуть, і не повинні цього робити, –  наголосив він.

Найперше завдання місцевих громад – знайти фахових керівників медичних закладів, які будуть високоякісними менеджерами, вважає Мирослав Брегман.  Але знімати відповідальність з київських чиновників, які завели реформу в глухий кут, не можна.

Ці думки Мирослав Брегман озвучив під час експертної відкритої дискусії «Медична реформа: продовжити, не можна зупинити!», яку у Львівському пресклубі організувала Юлія Гвоздович, кандидатка на посаду міського голови Львова, депутатка ЛМР.

Львівський доцент-медик нарахував 344 млрд грн на потреби медицини, а в уряді вважають, що досить 225.

Не брати з пацієнта ні копійки: у Львові запропонували кроки до безкоштовного лікування в стаціонарі.

Удвічі врізали фінансування. У Львові розповіли, як держава зіштовхує між собою лікарів і пацієнтів.

У приватних медзакладах Львова людина може лікуватися безкоштовно.

Реалії медреформи: у Львові розповіли, яку суму влада готова надати на операцію з видалення апендиксу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів