Канадці передали львівській лікарні обладнання на 10 мільйонів гривень

19:24 19 червня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Нейрохірургічне відділення міської дитячої клінічної лікарні отримало низку спеціалізованого медичного обладнання, яке дало змогу укомплектувати операційну на рівні передових світових клінік.

У Львівській міськраді повідомили сьогодні, 19 червня: «Канадські благодійники передали міській дитячій лікарні обладнання, вартістю понад мільйонів гривень. Тепер діти будуть ще легше переносити операції і швидше повертатися до звичного життя».

«Нейрохірургічне відділення міської дитячої клінічної лікарні отримало низку спеціалізованого медичного обладнання, яке дало змогу укомплектувати операційну на рівні передових світових клінік. Обладнання, загальною вартістю понад 10 мільйонів гривень передали для львівських нейрохірургів канадські меценати українського походження у рамках співпраці «SickKids Hospital» (Торонто) з дитячою клінічною лікарнею міста Львова. Завдяки цьому обладнанню було прооперовано вже двох дітей зі складною нейрохірургічною патологією», – поінформували також у міськраді.

«Меморандум про передачу обладнання в нейрохірургічне відділення міської дитячої клініки було підписано 24 червня 2016 року. За словами головного лікаря Дмитра Квіта, вже з травня цього року вісім одиниць надсучасних спеціалізованих приладів, більшості з яких немає в медичних закладах Львова і Львівської області, використовується в щоденній роботі нейрохірургічного відділення лікарні », – розповіли також у міськраді.

Директор програми Українського педіатричного товариства, член Асоціації нейрохірургів північної Америки, професор Джеймс Рутка повідомив: «Вчора ми оперували складний випадок, використовуючи найсучасніше обладнання, яке нещодавно отримала лікарня. Сьогодні також виконували складне хірургічне втручання, яке не проводилось раніше в Україні, тому мені дуже приємно бути тут з лікарями, які працюють в цій лікарні. Я впевнений, що ці складні оперативні втручання можуть бути зроблені в майбутньому у Львові і кожного року я повертатимуся сюди. Вже понад 40 дітей зі всієї України з нейрохірургічною патологією записано на консультацію.».

Нейрохірург міської дитячої лікарні Тарас Микитин розповів: «Уже вп’яте приїхав в нашу лікарню професор Джеймс Рутка – один з найкращих дитячих нейрохірургів Північної Америки. Його п’ятий візит приурочений великій роботі, яка була проведена і вчора, і сьогодні в операційній. Цей візит знаменний тим, що професор для нашої лікарні, спільно з фундацією «SickKids»  і Джеймсом Темертеєм, подарували обладнання на суму понад 10 мільйонів».

А зокрема – як пояснив Тарас Микитин, мікроскоп «Carl Zeiss OPMI Vario 700», який застосовується при проведенні різноманітних мікрохірургічних втручань, що потребують збільшувальної оптики. Цей апарат дає змогу одночасно працювати як хірургу, так і асистенту, а зображення передається на монітор із записом операції на електронний носій.

Своєю чергою, дихальний апарат «Drager Fabius plus» призначений для інгаляційної анестезії у дітей всіх вікових груп, має сучасне програмне забезпечення та укомплектований монітором (визначення насичення крові киснем та вуглекислим газом, частота пульсу, електрокардіоскопія). Натомість унікальний інтраопераційний УЗД-апарат «Alpha 6 Hitachi» застосовується під час операцій на головному та спинному мозку з метою чіткої візуалізації об’ємних утворів, кровоплину та лікворних порожнин. 

Він укомплектований спеціальним датчиком для проведення пункцій утворень головного мозку, імплантацій дренуючих систем. Своєю чергою, електротрепан – пристрій для проведення краніотомій, пластичних операцій на кістковій тканині, застосування якого значно скорочує час операційних втручань.

Набір для оксиметрії «Masimo» забезпечує моніторинг основних параметрів життєдіяльності. Система спостереження за пацієнтами «Bis Vista» – найбільш апробована і надійна система моніторингу глибини наркозу і є «золотим стандартом» контролю стану свідомості пацієнта при загальній анестезії та інтенсивній терапії.

Набір для фіксації голови «May Field» – пристосування для фіксацій голови пацієнта в різних положеннях під час операцій на голові та шиї, і воно укомплектоване підголовником двох розмірів – окремо для дітей та дорослих. А сучасний багатофункціональний операційний стіл «Skytron Elite 6302» має широкі можливості змін конфігурації положення тіла пацієнта під час операційних втручань, і він оснащений потужною батареєю, що дає можливість працювати автономно, без джерела живлення.

Головний лікар міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт зазначив: «Це модерне обладнання дає змогу виконувати надскладні операції дітям з мінімальним травматизмом та надавати максимально якісну допомогу. Це обладнання дійсно є унікальне не тільки для нашого регіону, але й для нашої держави. Лікарня отримала нейрохірургічну операційну, обладнану вищими стандартами європейських і світових клінік. Це обладнання дає можливість проводити операції, про які ми декілька років тому не могли й мріяти. Ми дуже вдячні від нашої клініки за таке сучасне обладнання, бо завдяки людям доброї волі з Канади ми маємо його тут, у Львові. Наші двері завжди відкриті для пацієнтів України».

Надзвичайний та повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив: «Це продумана стратегічна жертва, бо тут вкладаються гроші у майбутнє, у платформи, які дозволяють молоді рости здоровою. Від всієї України ми вдячні, що тепер такого роду обладнання і такого роду медичні можливості будуть в Україні, і лікарі зможуть лікувати маленьких українців. Вже двоє дуже маленьких дітей змогли мати високо інноваційну операцію завдяки цьому обладнанню і, сподіваюсь, що це буде тривати роками на благо дуже багатьох родин і дуже багатьох дітей».

Виконавчий директор канадської фундації «SickKids» Тед Джерард запевнив: «Нашою метою є допомогти дітям пізнати світ краще, і це означає, що ми хочемо дати таку можливість всім дітям, незалежно від місця їх проживання. І ми дуже горді, що ці добровільні пожертви можуть внести такі великі зміни в якість життя українців і допомогти їм рухатися далі».

А голова доброчинної канадської фундації «Temerty» Джеймс Темертей наголосив: «Завдяки такій допомозі українці зможуть робити операції тут, в Україні, а не шукатимуть  допомогу за кордоном. Сподіваюся, що це буде приклад також для українських інституцій, щоб вони зрозуміли оцю культуру філантропії».

Натомість директор програми Українського педіатричного товариства,  член Асоціації нейрохірургів північної Америки, доктор Джеймс Рутка додав: «Це нове прекрасне обладнання вже є задіяне, і буде використовуватися в майбутньому для найбільш майстерних нейрохірургічних оперативних втручань для львівських дітей і не тільки.  Хочу подякувати усім учасникам команди Sick Kids і сім’ї Темертеїв за цей подарунок, за цю змогу ще краще допомагати українським лікарям і українським дітям».

Відтак, Дмитро Квіт подарував під час урочистостей, від колективу лікарні благодійникам на згадку про цей візит картини талановитих пацієнтів, які вчаться в художній школі Олекси Новаківського. Зокрема – Джеймсу та Людмилі Темертей, Теду Джерарду з фундації «Sick Kids», а також Джеймсу Рутці і Мирославі Ромах. А міський голова Львова Андрій Садовий за жертовність і допомогу дитячій лікарні нагородив «Золотим Гербом міста Львова», голову доброчинної фундації «Temerty» Джеймса Темерте».

Про це повідомили сьогодні, 19 червня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів