Громадяни виплачують 3,5% ВВП ліками, хабарами чи подяками

18:36 28 вересня 2015 р.

Фото до новини

За своє лікування після реформи медицини будуть платити самі львів’яни. Тому що львів’яни, так само як і члени інших громад, завжди платили за ці послуги у формі податків, які потрапляють у державний бюджет, а потім у певний спосіб розподіляються.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 28 вересня, під час публічних дебатів на тему «Хто і як платитиме за медичні послуги львів’ян після «децентралізації» фіксування медичних закладів?», які відбулися у Львівському прес-клубі, заявив депутат Львівської міської ради, партія «Громадський рух «Народний контроль» Сергій Бащук.

- Нам потрібно близько 7,5% ВВП витрачати на медицину, на ті послуги, які споживають наші громадяни. А держава може забезпечити приблизно 4% ВВП. І ті 3,5% - це громадяни виплачують у вигляді ненормованої системи оплат – купують самі ліки, платять хабарі чи подяки лікарям, платять за операції, - каже він.

За його словами, систему треба міняти. Але це буде зроблено не скоро.

- Є вже розроблена концепція. Але я не вірю, що це буде реформовано, тому що самі автори концепції не дійшли спільної думки. Є певні напрацювання, є якісь позитивні речі. Є речі, які неможливо реалізувати. Але ми, депутати, до органів місцевого самоврядування, будемо обиратися на два роки. І за цей період реформувати таку громіздку галузь неможливо. Мабуть, я дуже добре проінформований оптиміст. Але якщо ми не зробимо це за два роки, то ми це зробимо за п’ять років, - обіцяє депутат.

У цьому його підтримує експерт, головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.
- Дуже складно обговорювати реформу охорони здоров’я, коли на національному рівні ми не маємо документу, на який можемо обпертися. На сьогодні населення не поінформовано про зміст реформ.

Вони слабко собі уявляють як проходитимуть реформи, - каже вона.

І тут же нагадує, що фінансування охорони здоров’я буде багатоджерельним.

- Буде і державна субвенція, і соціальне страхування, і добровільне страхування, і якась допомога з грантів та міжнародних джерел. Це все в комплексі допоможе нам профінансувати медицину, і люди зможуть отримати якісні послуги, - вважає Мар’яна Служинська.

Хоча Сергій Бащук більше схиляється до розвитку приватної медицини.

- Я вірю в приватну медицину і, як підприємець, маю відношення до фінансування одного з реабілітаційних центрів. Просто так сталося, що в мене дитина-інвалід, і, їздячи по закордонах, я вирішив – ліпше інвестувати гроші в невеличку клініку тут. І я бачу, що в тому є результат, - каже він.

Перша частина відеозапису публічних дебатів: https://www.youtube.com/watch?v=oEjBXI6EiA4

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів