Держава компенсує до 90% вартості ліків від гіпертонії

21:13 18 вересня 2013 р.

Фото до новини

Щоб придбати ліки за зниженими цінами, треба звернутися до свого сімейного лікаря чи дільничного терапевта і отримати спеціальний рецепт, за яким в аптеці можна отримати ці ліки.

Про це сьогодні повідомила журналістам директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Думенко. Відтепер гіпертоніки отримають більше ліків за доступною ціною, оскільки буде використовуватися диференційований підхід до рівня відшкодування вартості на ліки, які умовно поділені на три групи.

За словами Тетяни Думенко, до першої групи належать лікарські засоби, які відшкодовуються до 90 відсотків їх вартості, до другої - які підлягають частковому відшкодуванню, а до третьої - лікарські засоби, вартість яких взагалі не підлягає відшкодуванню. 

Крім цього, ще влітку було доповнено перелік ліків для гіпертоніків, на які поширюється дія Пілотного проекту, комбінованими ліками. До них увішли еналаприл (монопрепарат та комбінація з гідрохлортіазидом), лізиноприл (монопрепарат та комбінація з гідрохлоротіазидом), бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін (монопрепарат та комбінація з лізиноприлом) та ніфедипін. 

Ще одним нововведенням, як повідомила Тетяна Думенко, є нормативно встановлені граничні надбавки на ліки від гіпертонії. Відтепер надбавки на гуртово-відпускні ціни не перевищуватимуть 10 відсотків, а на роздрібні - не вище 25 відсотків від закупівельної ціни.

Щоб придбати ліки за зниженими цінами, треба звернутися до свого сімейного лікаря чи дільничного терапевта і отримати спеціальний рецепт, за яким в аптеці можна отримати ці ліки. У медиків також варто перепитати - у яких саме аптеках на цій території можна отримати лікарські засоби зі знижкою.

Окремо Тетяна Думенко звернулася до керівників аптечних закладів з проханням активніше залучатися до Пілотного проекту, демонструючи свою соціальну відповідальність перед суспільством.

Довідка:

Починаючи з 1 червня 2012 року в Україні реалізується Пілотний проект з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Його основою є зниження цін на ліки від гіпертонії та відшкодування їх вартості для хворих.

Завдяки Пілотному проекту сьогодні 3,2 мільйона українців отримали відшкодування на ліки, при цьому ціни на них знижено на 16%, а споживання ліків росло у майже 1,5 раза. 22,5% українців почали системно лікуватись від гіпертонії та вимірювати свій тиск, запевняє прес-служба МОЗ України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів