Дефіцитний для організму вітамін К ліпше шукати не в аптеках, а в шпинаті, броколі, крупах і рослинних оліях

10:44 13 вересня 2013 р.

За період між 2008 і 2012 роками вживання вітаміну K2 у світі виросло на 183%. Більш відома форма цього вітаміну - вітамін К1 - також за цей період збільшилася в популярності на 96%.

Британські лікарі в офіційних медичних порадах вказують на те, що вітамін К має кілька важливих функцій, наприклад, сприяє згортанню крові, що допомагає при загоєнні ран. Немовлята народжуються з нижчим вмістом вітаміну К, і тому державна британська система охорони здоров'я (NHS) рекомендує робити всім новонародженим ін'єкцію цього вітаміну, щоб запобігти внутрішнім кровотечам. Існують також переконливі, на думку медиків, докази того, що жиророзчинний вітамін К потрібен для зміцнення кісток. 

Відповідно до рекомендацій NHS, дорослим потрібно щодня приблизно 0,001мг вітаміну К на кожен кілограм їхньої ваги. За словами медиків, організм може задовольнити всі свої потреби в цьому вітаміні в процесі збалансованого харчування.

Особливо корисно їсти зелені листові овочі на зразок шпинату чи броколі, вживати рослинні олії і крупи. Незначна кількість вітаміну К міститься в курячому м'ясі і молочних продуктах. В офіційних порадах NHS стверджується також, що надто багато добавок з вітаміном К можуть шкодити здоров'ю.

Люди, які приймають антикоагулянти - препарати для зрідження крові, повинні врахувати досвід одного чоловіка з графства Айршир, пацієнта зі штучним серцем. Він потрапив до лікарні після того, як наївся брюссельської капусти, яка скасувала дію його антикоагулянтів.

Лора Джоунз, аналітик харчової промисловості в компанії Mintel, каже, що останні дослідження виявили, що вітамін К2 навіть корисніший, ніж припускали досі. 

"Вітамін K1 має відносно короткий період напіврозпаду. Він швидко виводиться з крові і протягом восьми годин переробляється печінкою. Для порівняння, вітамін К2 зберігається до 72 годин, залишаючись біологічно активним в організмі, - каже Джоунз. - Крім того, вітамін К2 краще поглинається організмом. Він пов'язаний з кращою роботою серцево-судинної системи, скеровує кальцій до кісток і запобігає відкладанню кальцію там, де це непотрібно, наприклад, - всередині артерій чи органів, яким це може зашкодити".

Твердження про корисність вітаміну К підтримують експерти Європейського агентства з безпеки продуктів харчування, які заявляють, зокрема, що "вітамін К сприяє підтриманню доброї роботи кісток", а також, що "вітамін К сприяє нормальній коагуляції крові".

Старішання населення - особливо на ринках Європи, Японії, Китаю і США - також позначається на зростанні продажів харчових і вітамінних додатків. Ризик захворіти на остеопороз збільшує інтерес до засобів зміцнення кісток. Кількість нових продуктів, які стверджують про корисність для кісток, від 2009 року зросла на 44%, згідно з даними організації Mintel.

Однак це переконує не всіх. "Не бачу підстав для того, щоби нормальні здорові люди приймали добавки з вітаміном К - чи будь-які інші добавки, за винятком вітаміну D. Ліпше нормально харчуватися", - каже Сара Джарвіс, сімейний лікар і регулярна учасниця телепрограми ВВС The One Show. На її думку, популярність усіляких вітамінів і харчових добавок справляє негативний вплив на суспільство.

"У мене склалося відчуття, що багато молодих людей, які приходять до мене на консультації, вважають, що можуть їсти аби що, а потім приймати вітаміни - і все буде добре. Але насправді все зовсім не так, - каже сімейний лікар. - А якщо старші люди бояться за свої кістки, то нехай приймають кальцій і вітамін D. Вітамін K впливає на згортання крові: коли його забагато, то це погано".

BBC-Україна.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів