66-й Львівський передовий шпиталь отримав «евакобус», створений інженером Михайлом Палюхом

21:48 25 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Львівський Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Львівський інженер Михайло Палюх розробив і створив медичний «евакобуса», взявши за основу стандартний автобус ЛАЗ «Лайнер 9».

На сайті львівського Регіонального медіа-центру Міністерства оборони України розповіли сьогодні, 25 лютого, про «Львівський «евакобус» у зоні АТО»:

«Сумна практика медичного забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в зоні проведення АТО показала, що найбільше втрат ми несемо, через те, що дуже часто не можемо забезпечити якісне і своєчасне транспортування поранених солдат спочатку в польові госпіталі, а потім і в інші, більш потужні тилові медичні заклади. Найпоширенішим залишається санітарний автомобіль УАЗ-452, який позаочі називають «таблетка».

Його виробництво розпочато ще в 50-х роках минулого сторіччя. Само собою, перевезти важкопораненого солдата з передової до польового шпиталю , цією машиною ще можна. 

А от транспортування поранених, навіть вже стабілізованих в медичних закладах, на відстань 200-300 кілометрів це вже випробовування як для медиків, так і для хворих. А якщо додати до того, ще й якість наших доріг, то поїздка перетворюється на тортури.

Власне, тому львівський інженер Михайло Палюх розробив і втілив в життя ідею створення медичного «евакобуса». Він взяв за основу стандартний львівський автобус ЛАЗ «Лайнер 9».

Зі самого початку з автобусу було викинуто всі стандартні крісла. Їх частково замінили лавки – трансформери вздовж салону. За потреби  їх можна підняти, щоб збільшити прохід, або навпаки – опустити, утворивши таким чином додаткові місця для сидіння, або ліжка.

Крім цього, конструктор значно посилив каркас автобусу. І на додаткових ребрах жорсткості розмістив кронштейни для польових нош.

До речі, кронштейни теж зроблив комбінованими і мобільними. Тобто, за потреби, зайві кронштейни ховаються під стелю і не заважають роботі лікарів

Саме розташування нош продумано так, що вони трішки нахилені до вікон. Це унеможливлює скачування хворого з них.

Також передбачені спеціальні полички-кріплення для медичного обладнання та медикаментів. А в самій машині встановлено посилювач току, який зі звичайної автомобільної напруги робить 220 вольт.

Тобто, це дає можливість включати будь-яку реанімаційну апаратуру. М’які ресори та ходова лайнера дозволяють транспортувати поранених швидко і без зайвих поштовхів.

Зараз цей «евакобус» так би мовити знаходиться на озброєнні та успішно працює у 66-му Львівському передовому шпиталі. Начальник госпіталю підполковник медичної служби Петро Гренько розповів:

«Цей автобус може прийняти за раз 29 важкопоранених, або лежачих бійців. Він є дуже добрим підспірям коли нам потрібно евакуювати хлопців звідси скажімо в Харків, Дніпропетровськ, або навіть у Львів.

Ми дуже дякуємо конструктору за його роботу і допомогу. Але я думаю, що найбільше йому вдячні матері і рідні наших поранених, яких ми можемо швидко і без ускладнень перевозити до потужних медичних закладів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів