5 млн грн потрібні на порятунок 350 хворих на мієлому на Львівщині

21:47 11 вересня 2017 р.

Фото до новини

Хворі на множинну мієлому та їхні родичі просять депутатів Львівської обласної ради якомога швидше розглянути програму підтримки та надати для них 5 млн гривень на закупівлю лише двох препаратів, без яких вони не зможуть жити.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні 11 вересня, під час прес-конференції на тему: «Проблеми лікування множинної мієломи у Львівській області», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила голова ГО «Пацієнти з множинною мієломою» Аліна Чеботаєва.

Загалом у Львівській області на обліку стоїть 350 пацієнтів, хворих на множинну мієлому або рак плазматичних хворіб. І щороку виявляють майже 60 нових хворих. Тих коштів, які може надати обласна рада, вистачить на підтримку життя тільки оцих, нововиявлених хворих.

За словами Аліни Чеботаєвої, вона хворіє вже п’ять років. І левову частину ліків мусить купувати за власні кошти. Хоча має право на безкоштовне лікування.

- Доводиться витрачати 5-6 тисяч гривень на місяць. А без цих препаратів я просто не зможу жити. Кожні 24 дня доводиться отримувати крапельниці, хіміотерапію. Проте ця хвороба – невиліковна. Ми тільки підтримуємо свій стан. Ми не живемо, ми – існуємо, - розповідає вона.

В.о. завідувача гематологічного відділення 5-ї міської клінічної лікарні Львова Юрій Кароль повідомив, що у їхній лікарні є спеціалісти, які вміють надавати допомогу хворим. Проте їхніх вмінь та знань не достатньо, якщо немає ліків.

- За кордоном пацієнти живуть на кілька років довше, передусім, завдяки ліпшому забезпеченню медикаментами, - каже він.

А ось у Львівській області з цим з кожним роком стає все гірше і гірше.

- Цього року ми отримали тільки частину заявлених препаратів за 2016 рік. А за 2017 – ще не отримували нічого. Це все пов’язано з фінансуванням, - пояснює  Юрій Кароль.

За словами лікаря, кілька десятків років тому погано діагностували цю хворобу. І до них у лікарню привозили пацієнтів на ношах.

- Вони не те, що не могли встати, вони навіть не могли порухатися. Настільки їх боліло. Тому що йшло масивне ураження кісток скелету. А через місяць-два лікування ті хворі вставали і йшли своїми ногами додому. А не лікуватися – це повна нерухомість, ниркова недостатність, анемія. Ну і все, закінчується, - передбачає лікар летальні наслідки.

Сестра хворої на множинну мієлому Олександра Дубас розповіла, що її родичка захворіла два роки тому.

- Сестрі – 62 роки. Зробили всі обстеження і виявили мієлому. Лікування –дуже дороге. Крім того, звилися ускладнення – тромб у легенях. На його видалення пішло три місяці та 7,5 тисяч гривень на уколи. Всього ж на лікування ми витратили близько 50 тисяч. За два роки фінанси вичерпуються. Стан сестри поганий, вона обмежена в рухах, не може ходити, - аж розплакалася сестра хворої.

Чоловік хворої на множинну мієлому Борис Сенчук згадав, як їм довелося жити по кілька місяців у лікарнях, тому що його дружина була вже нерухомою. Після того, як почали лікувати, вона змогла ходити за допомогою допоміжних засобів. Але лікування потрібно продовжувати.

Довідка
У Львівській області склалася критична ситуація зі забезпеченням медикаментами хворих на множинну мієлому. Упродовж двох років 350 хворих на множинну мієлому не отримують належного лікування, а це призводить до передчасної інвалідизації або смерті хворих .

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів