10-15% військових мають очевидний посттравматичний синдром, 85% – прихований (відео)

17:47 11 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: Львівський прес-клуб

Джеремі Вільямс (Jeremy Williams), військовий капелан, капітан ЗС США, вважає, що у 10-15% військових, які брали участь у бойових діях, посттравматичний синдром (стресовий розлад) виявляється як очевидний для всіх, а аж у 75% – як тіньовий, прихований.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це він сказав під час дискусії на тему: «Бойовий посттравматичний синдром. Методи його подолання у ЗС США та України», яка відбулася в рамках "Школи військвої журналістиики" у Львівському прес-клубі.

- Насправді цей синдром, як прихований, буде переслідувати військовослужбовця все його життя. Хоча може здаватися, що вони живуть своїм повсякденним життям, але водночас їх можуть переслідувати нічні жахи, можуть проявлятися часткові агресії. Військовослужбовців з прихованим, не вираженим яскраво, синдромом може бути до 85 відсотків, - каже Джеремі Вільямс. 

Він зауважив, що у людини, яка страждає від цього синдрому, може бути проблема з алкоголем, обов’язково наявні нічні жахи, які він потім розповідає, у цієї людини знижується працездатність.

За його словами, люди, які страждають від посттравматичного синдрому  більш гостро, можуть бути госпіталізовані, а ті, у кого він минає легше – можуть лікуватися амбулаторно і відвідувати спеціальні тренінги.

- У нас був генерал, який проходив реабілітаційний курс упродовж одного року. Цим я хочу сказати, що від цього синдрому не застрахований жоден військовослужбовець, - каже психолог.

Він зазначив, що всім військовим, які зазнали психологічної травми під час бойових дій, намагаються надати допомогу і повернути не тільки до нормального цивільного життя, але й до військової служби.

Під час психологічної реабілітації військовослужбовці, які пережили бої, поводять себе по-різному. Дехто плачe, сказав Джеремі Вільямс.

Докладніше тут.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів