Зароблені у Львові 28 вересня на фестивалі «Веретено» кошти підуть на лікування поранених воїнів

12:55 27 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, в рамках проведення VI Фестивалю автентичного мистецтва «Веретено» в Шевченківському гаю відбудеться благодійний ярмарок обрядового печива. Виручені кошти організатори передадуть на лікування поранених у зоні АТО.

У прес-службі міської ради повідомили «Щоденному Львову», що в неділю, 28 вересня, у Музеї народної архітектури та побуту у Львові (Шевченківський гай) відбудеться VI Фестиваль автентичного мистецтва «Веретено». В повідомленні також конкретизують:

«Особливістю фестивалю є участь у ньому не просто виконавців, а носіїв первинного фольклору. Фестиваль «Веретено» пропонує глядачам не тільки ознайомитися з давнім мистецтвом, а пізнати модель життя наших предків, яка зафіксована у давніх обрядах, збережена та відтворена колективами. 

Цього року фестиваль запросить львів’ян та гостей міста на «Українське весілля». Основу програми фестивалю складатимуть давні весільні обряди із Бойківщини, Гуцульщини, Поділля, Слобожанщини: «Різання барвінку», «Розплітання коси», «Вирядження молодого до шлюбу», «Пов’язування намітки», «Вінкоплетини», «Весільний обрядовий танець», «Зустріч молодого у молодої».

Колективи-учасники заходу ознайомлять гостей свята з правдивими весільними звичаями та передадуть дух справжнього українського весілля. На фестивалі також діятимуть майстер-класи із виготовлення весільної атрибутики: 

обрядове печиво – весільні гуски;

плетення барвінкових вінків;

ляльки-мотанки «нерозлучники», «берегині родинного вогнища» ;

ткання весільної сорочки;

прядіння ниток на сорочку;

плетення весільного бриля;

пов’язування намітки.

На фестивалі будуть представлені колекції давніх весільних строїв, сучасного стилізованого весільного одягу. Відбудеться презентація виставки ілюстрацій «Українське весільне вбрання», у якій будуть представлені весільні строї різних етнографічних регіонів України.

Під час свята діятиме Дитяча галявина, де для найменших гостей проводитимуться майстер-класи з розмальовування печі, виготовлення іграшок з трави, ляльок-мотанок, та проходитимуть виступи дитячих фольклорних колективів з народними дитячими забавами, таночками, обрядовими дійствами.  Наявність на фестивалі старостів, дружок, молодят, можливість перетанцьовування із молодою обрядового танцю «Гуцулка», весільне частування, веселі троїсті музики та запальні автентичні танці – все це створить атмосферу справжнього давнього українського весілля. 

У рамках проведення VI Фестивалю автентичного мистецтва «Веретено» відбудеться благодійний ярмарок обрядового печива. Виручені кошти організатори передадуть на лікування поранених у зоні АТО.

Організатори запрошують долучатися  небайдужих львів’ян, які зможуть спекти вироби та продавати їх на ярмарку. А також особливо просять  відвідувачів придбати випічку та допомогти пораненим. 

Усі, хто бажають взяти участь у ярмарку, може зареєструватися в онлайн-заявці – http://goo.gl/NZ7Gdf. Зібравши певне коло своїх шанувальників – етнологів, науковців, студентів та просто цінителів української культури – Фестиваль став доброю традицією та збирає тисячі відвідувачів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів