У Зимній Воді неподалік Львова стартував обласний фестиваль «Гомін Лемківщини»

23:44 29 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У неділю, 30 серпня, на Пустомитівщині виступатимуть фольклорні та естрадні солісти, музичні гурти й танцювальні колективи.

Сьогодні, 29 серпня у селі Зимна Вода, що на Львівщині, розпочався Львівський обласний фестиваль «Гомін Лемківщини». Урочисте відкриття заходу відбулося за участі голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки.

За його словами, Львівщина є багатою на мистецькі заходи. Керівник області запевнив: «Нам є чим пишатись і що показати. Саме такі фестивалі як «Гомін Лемківщини» акцентують і розкривають багатогранну спадщину українців, сприяють збереженню  традицій нашого народу». 

Олег Синютка також наголосив, що сьогодні українці захищають свої кордони від загарбника для того, щоб наша держава і надалі була єдиною та незалежною. Під час фестивалю, який триватиме і в неділю, 30 серпня, виступатимуть фольклорні та естрадні солісти, музичні гурти і танцювальні колективи. Відвідувачі мають змогу познайомитись з особливістю лемківської культури, традицій та історії.

Фестивалі лемківської культури у Львівській області традиційно щорічно відбувалися з 2004 року у селі Нагірне на Самбірщині, Бориславі, Городку, Пустомитах. З минулого року Львівський обласний фестиваль під назвою «Гомін Лемківщини» було вирішено вперше провести у селі Зимна Вода.

Про це повідомили сьогодні, 29 серпня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації. Натомість у прес-службі обласної ради розповіли в суботу:

«Сьогодні,  29 серпня, у селі Зимна Вода поблизу Львова, стартував Львівський обласний фестиваль «Гомін Лемківщини», який розпочався спільною молитвою, підняттям Державного Прапора України та прапора «Лемківщини», урочистим запаленням Ватри. 

Відкрив свято голова Львівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Степан Майкович.

Гостей та учасників фестивалю привітав голова Львівської обласної ради Петро Колодій, подякувавши їм за збережену самобутність, за любов до рідного краю, за велику підтримку і працю над згуртованістю нації.  Після урочистого відкриття розпочалася концертна програма за участю виконавців та колективів із Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини.

Перед гостями заходу виступили лемківський народний хор «Радоцина», народний етнографічний ансамбль пісні і танцю «Студенька» (Калуш), хоровий ансамбль «Яворина» (Дрогобич), народний ансамбль пісні і танцю «Лемковина», колективи із Зимної Води, Оброшино, Городка, Борислава, Золочева, Рудно, Бучача тощо.

Окрім того, у програмі Фестивалю – майстер-класи з лозоплетіння та ляльки мотанки. Паралельно відбуваються презентаційні, мистецькі та спортивні заходи. На території фестивалю діятиме наметове містечко.

Увечері відбудеться показ фільмів «Дзвони пам’яті» і «Никифор Дровняк». Фестиваль продовжиться в неділю, 30 серпня. Він розпочнеться на території фестивалю екуменічною Службою Божою, після якої пройде літературна сторінка за участі лемківських поетів і презентації книжок. Опісля відбудеться концертна програма». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів