У центрі Львова відкрили гончарну залу

23:32 17 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

Покрутити гончарне коло в Музеї етнографії і художнього промислу може кожен.

У Львові відкрили гончарну залу. В експозиції, яку представили для постійного експонування у Музеї етнографії і художнього промислу Інституту народознавства НАН України (площа Ринок, 10), – все розмаїття гончарних виробів з різних регіонів України. Про це сказав на відкритті нової гончарної зали заступник директора МЕХП  з музейної та наукової роботи Андрій Клімашевський, додавши, що «найкраще представлений наш, західний, регіон».

Для показу музейники підготували посуд, і це дзбанки, глечики, макітри, миски, горнятка тощо. Ще в експозиції – культові та обрядові предмети і прикраси (зокрема, глиняні коралі і сережки). За словами кандидата мистецтвознавства, старшого наукового співробітника музею Галини Івашків, цікава й багата музейна збірка, в якій – близько 10 тисяч предметів, формувалася понад 100 років.

«У ній зразки з фондів Міського промислового музею (рік заснування – 1874-й), Музею Наукового  Товариства імені Шевченка (рік заснування – 1895), предмети зі збірки графа Володимира Дідушицького…», – зазначила кандидат мистецтвознавства.

Підготували для відвідувачів й інтерактив – гончарне коло. Отже, кожен охочий зможе його покрутити, відповідно – відчути, з чого, власне, починається праця гончара.

Про це повідомили сьогодні, 17 лютого, в часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів