У Самборі триває паломництво до мощей святого Валентина

14:10 14 лютого 2017 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

Автентичність реліквії підтверджує Папська грамота від 1759 року.

В агенції Укрінформ повідомили сьогодні, 14 лютого: «На Львівщині триває паломництво до мощей святого Валентина. Паломники із України, Польщі та інших держав прибувають до карпатського містечка Самбір на Львівщині. Вони прямують до храму Різдва Пресвятої Богородиці, де зберігаються мощі святого Валентина, якого вшановують як заступника усіх закоханих».

Декан Самбірський УГКЦ Богдан Добрянський розповів кореспонденту агенції: «Мощі святого мученика, який поплатився своїм життям за те, що попри заборону влади таємно вінчав закоханих, привезли до Самбора із Рима, щоб підсилити велич храму, де вже на той час перебувала Чудотворна ікона матері Божої. Автентичність реліквії підтверджує багато літератури та Папська грамота від 1759 року. Крім того, в архівах Папського інституту є запис про те, що священомученик Валентин є покровителем Перемишльсько-Самбірської єпархії».

Відтоді вже впродовж 238 років скляний саркофаг із мощами  святого зберігається у храмі. Його звичайне місце – у бічному престолі. Але раз на рік – у вечір перед 14 лютим, мощі переносять на центральний тетрапод до почитання.

У цей час усі охочі можуть прикластися, доторкнутися до реліквії, попросити помочі чи заступництва. Через скляну труну видно череп, декілька кісток та капсулу з рідиною (очевидно, мощі мироточили і миро зібрали в капсулу). 

Люди приходять сюди із сімейними негараздами, щоб випросити у святого щасливе подружнє життя чи зустріч із своєю половинкою. Як легенду, тут переповідають випадок, коли у групі паломників із Польщі до храму приїхала мати, у сина якої не складалось сімейне життя. Молода пара була на межі розлучення, і мати ревно молилася до мощей за збереження молодої сім`ї. Заледве не спізнилася до автобуса, але повернувшись додому, застала дітей помирених і щасливих. Кажуть, порозумілись саме тоді, коли мати припадала до святого заступника закоханих. Пізніше жінка повернулася до храму із щедрими дарами на знак подяки. Вони й досі зберігаються тут разом із іншими приношеннями від вдячних паломників.

«Вважається також, що святий Валентин є заступником хворих на епілепсію та так звану «чорну хворобу» – чуму», – повідомили сьогодні, 14 лютого, в агенції Укрінформ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів