У підземеллях Львова буде туристичний маршрут

13:45 24 квітня 2019 р.

Фото до новини


Фото: 032.ua

У Львівській міськраді відбулося громадське слухання, на якому представили проект детального плану території у районі площі Ринок.

Про це повідомили на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.

Громадське слухання відбулося у рамках громадського обговорення щодо врахування громадських інтересів під час розроблення детального плану цієї території, яке триватиме до 10 травня цього року. Детальний план території розроблений на підставі рішення виконавчого комітету ЛМР №42 від 25 травня 2018 року. Його замовником є управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування ЛМР, розробником – ДП ДІПМ «Містопроект».

Основна мета ДПТ – узагальнення на рівні містобудівної документації раніше розроблених проектів щодо використання підземного простору, історико-містобудівних обгрунтувань забудови втрачених планувальних елементів квартальної забудови на площі Міцкевича, 9 та на вулиці Федорова, 23 і 28, благоустрою та реконструкції вуличної мережі.

Представник ДП ДІПМ «Містопроект» Петро Крупа представив громадськості проект ДПТ. У ньому врахована науково-проектна документація МПП «Архітектурна майстерня «Симетрія» у рамках «Реставрація та пристосування підземель Львова для потреб підземного туристичного маршруту» із влаштуванням туристичної траси.

Міжнародний транскордонний проект розроблявся упродовж 2011-2013 років. Паралельно напрацьовувалися підземні маршрути Любліна і Ряшева. Зі сторони Львова його автором був архітектор Микола Рибенчук. Він представляв разом із Петром Крупою на громадському слуханні свої напрацювання. 

Траса проходитиме підземеллями Львова – межимур’ями, провулками вздовж муру, вулицями, подвір’ями, передпоріжжями, площами, пасажами, вздовж яких розташовані будівлі різноманітного культурного та побутового призначення. Маршрут поєднає східну і західну ділянки міських мурів, а також будівлі різних періодів, стилів та призначення: підземелля костелу Домініканців та костелу Єзуїтів, пивниці житлових будинків з елементами готики, ренесансу, класицизму».

Маршрут розпочинатиметься біля вежі Корнякта, проходить під палацом Корнякта на площею Ринок, пивницями ратуші, збудованими на місці старих, які орендував у міста Корнякт, завершується біля колишньої єзуїтської хвіртки, зовнішня частина якої була збудована на старій башті Корнякта (тепер проходить колектор Полтви). Загальна протяжність маршруту – приблизно 800 метрів. Його зможуть відвідувати групи туристів по 15 людей у супроводі екскурсовода. 

При розробці ДПТ враховано рішення проекту малого транспортного кільця, замовником на проектування якого є ЛКП «Львівавтодор». Проект має бути реалізований у 2020 році, у частині вулиць Князя Романа та Підвальної.

Проектанти пропонують розширити пішохідну зону. Зокрема, передбачається розширення пішохідної зони за рахунок винесення неконтрольованої стоянки з площі Адама Міцкевича з трансформацією її у пішохідну з можливістю пропуску громадського транспорту. Загалом центральна частина міста має бути пішохідною із використанням громадського транспорту», – поінформували також на порталі депутатів.

Проектанти пропонують влаштувати велодоріжку, траса якої пройде проспектом Свободи, площею Адама Міцкевича й вулицями Братів Рогатинців і Винниченка. Усі роботи із вдосконалення та реконструкції підземної інженерної інфраструктури слід виконувати у відповідності до вимог п.3 ЗУ «Про охорону культурної спадщини.

Окрім того, ДПТ передбачає проведення комплексного благоустрою території та озеленення вулиць декоративними деревами, стійкими до підвищеної загазованості; влаштування зовнішнього освітлення вулиць та території декоративними світильниками; встановлення декоративних інформаційних табло; встановлення дорожніх знаків у місцях пішохідних переходів, розмітка вулиць тощо; встановлення в місцях для відпочинку лавок та урн для сміття.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів