У Мостиськах перепоховали полеглих у 1939 році

11:45 26 листопада 2016 р.

Фото до новини


Фото: asv.gov.ua

У скорботній церемонії на римо-католицькому цвинтарі взяли участь заступник міністра оборони України Олег Шевчук і міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич.

У Мостиськах перепоховали 27 вояків, які загинули у 1939 році дорогою до Львова, який вони прагнули обороняти від німецьких агресорів. Їхні рештки були виявлені завдяки волонтерам Фонду «Свобода і демократія», місцевим жителям і студентам варшавських, краківських і вроцлавських вишів.

У перепоховальній церемонії взяли участь представники польської та української державної влади, у тому числі – заступник міністра оборони України, генерал Олег Шевчук, міністр національної оборони Польщі Антоні Мацєревич та голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, місцеві поляки, шкільна молодь, гарцери та реконструктори.

У ході урочистості міністр національної оборони переказав копію гуцульського капелюха командира 22-го Карпатського батальйону гірської піхоти як символ продовження традицій 49-го Гуцульського стрілецького полку. Це, власне, до нього належала більшість загиблих вояків Війська польського, котрі загинули в околицях Львова у вересні 1939 року. А голова Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек подякував владі України та всім своїм співвітчизникам, завдяки яким були перепоховані солдати, які впокоїлися у безіменних могилах на галявинах і в лісах.

Про це повідомило «Польське радіо». Натомість керівник регіонального медіа-центру міністерства оборони України, полковник Олександр Поронюк розповів, що урочисте перепоховання останків 25 польського війська, до якого призвали у вересні 1939 року в тому числі українців та представників інших національностей, розпочався у Мостиськах з літургії у римо-католицькому храмі святого Івана Хрестителя. Відтак учасники перейшли на цвинтар, де відбувся чин похорону».

За його словами, у минулому році на цьому римо-католицькому цвинтарі перепоховали останки 111 воїнів Другої світової війни. Олександр Поронюкповідомив про це кореспонденту інформаційної агенції Укрінформ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів