У Львові відкрили виставку робіт людей з вадами зору (відео, оновлено)

21:00 5 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Експозиція в Музеї етнографії та художнього промислу на проспекті Свободи триватиме впродовж місяця.

«У четвер, 5 травня у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства Національної Академії наук України відкрили масштабну виставку робіт людей із вадами зору «Дивосвіт», – повідомили сьогодні в прес-службі обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«На експозиції представлені вишивка і ткацтво бісером, бісероплетіння, в’язання, гачкування, квілінг, декупаж, орігамі та аплікації, листівки, великодні крашанки, книги і різноманітні спортивні нагороди. Заступник директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало зауважила: «Ця виставка дійсно вражає. Неможливо повірити, що такі дивовижні роботи створили не професійні художники й митці, а люди із вадами зору». 

Як зазначають організатори, метою виставки є допомогти пізнати і зрозуміти світ людини з особливими потребами через її творчість. Аби люди, які не мають проблем зі здоров’ям, зрозуміли, що проблеми – це лише випробування та можливість переоцінити своє життя. А людям з інвалідністю – допомогти у такий спосіб знайти, реалізувати себе у житті.

Виставку організовує Львівська обласна організація УТОС (українське товариство сліпих) спільно зі спецбібліотекою імені Шевченка Українського товариства сліпих, Музеєм етнографії та художнього промислу ІН НАН України.  Голова правління Львівської обласної організації УТОС Любов Куруруза розповіла: «Дивосвіт» – оригінальна у своєму роді виставка за підбором учасників – людей з інвалідністю І, ІІ та ІІІ груп. Це дуже обдаровані громадяни, які в’яжуть, малюють картини, вишивають ікони, роблять вироби з бісеру, прекрасно виконують пісні,  мають багато спортивних здобутків, є чинними чемпіонами».

Виставка триватиме впродовж травня і є безкоштовною. Запрошують усіх охочих.

На Львівщині відділ УТОС запрацював у жовтні 1939 року. Сьогодні він об’єднує близько 2200 людей з порушенням зору. З метою якісної реабілітації і адаптації до умов навколишнього середовища та інтеграції у «здорове» суспільство, осередок товариства незрячих проводить безліч різноманітних заходів, піклується про підвищення культурно-освітнього рівня людей з вадами зору, дбає про розвиток їх творчих і спортивних здібностей, організовує дозвілля та відпочинок незрячих, підтримує творчі колективи й окремих виконавців, залучаючи до них якомога більше людей з вадами зору». 

Натомість у прес-службі міськради розповіли в четвер «Щоденному Львову»:

«Сьогодні, 5 травня, у Музеї етнографії та художнього промислу ІН НАН України на проспекті Свободи, 15, відкрили масштабну і оригінальну виставку робіт людей із вадами зору «Дивосвіт» з метою «відкрити очі зрячим на життя і творчість незрячих. Виставка триватиме впродовж травня і є безкоштовною. Запрошують усіх охочих.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив під час відкриття виставки: «Хочу, щоб ми всі насолоджувалися тими учасниками, які є, хочу подякувати усім, хто має цей Божий дар і зумів передати Божу ласку у своїх малюнках, роботах, красивих композиціях. Бажаю, щоб доля усім вам посміхалася і усі були багаті, щасливі і здорові».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів