У Львові відкрили «Особливу виставку»

17:45 28 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської обласної ради

У Палаці мистецтв експонують понад 80 картин і більше 20-ти фотопортретів художників з особливими потребами зі Стрия й Дрогобича.

«У середу, 27 липня, у Львівському палаці мистецтв відбулося відкриття «Особливої виставки» – теплого проекту про мистецтво без обмежень», – повідомили сьогодні, 28 липня, в прес-службі обласної ради, де також розповіли подробиці:

«Свої картини презентували молоді люди з особливими потребами, це стало основою для обговорення питань їх інклюзії, інтеграції в громади та суспільної підтримки. В експозиції до уваги львів’ян – понад 80 картин і більше 20-ти фотопортретів особливих художників зі Стрия та з Дрогобича. Виставка триватиме до кінця серпня.

«Особлива виставка» – це експресивний мистецький проект, і водночас візуальна історія, розповідь від людей з особливими потребами про віру в себе, мужність і наполегливість. Картини писали впродовж чотирьох місяців, для більшості молоді це перші в житті художні спроби.

Арт-майстерні курували професійні художники: Дарина Мисак-Ткач – у Дрогобичі, а Ігор Мельник – у Стрию. Вони познайомили особливих учнів з техніками та матеріалами, і запропонували одразу переходити до створення власних робіт.

У кожній картині вкладено набагато більше праці, ніж здається спочатку: люди з особливими потребами вимушені докладати зусиль майже до кожної своєї дії. Доїхати до соціального центру громадським транспортом, порозумітись із продавцем в магазині, постійно опановувати емоції, працювати над власним терпінням і посидючістю – це щоденна внутрішня робота особливих художників, це їхня боротьба за особистісний розвиток.

Дописані картини стали їхньою перемогою над собою, а виставка у Львові дала відчуття взаємодії та зацікавлення громади. Почуватися потрібними і корисними для суспільства – одне з найсильніших прагнень людей з особливими потребами.

Національний координатор проекту роботи з людьми з особливими потребами Карітасу України Людмила Сухарєва розповіла: ««Ми розпочинали проекти арт-терапії для людей з особливими потребами декілька років тому з художниками-волонтрами Остапом Лозинським, Мар’яном Пирогом, Ольгою Кравченко, Євгенією Рибчун. Тоді ми й подумати не могли, що це досягне такого рівня. Арт-терапія – одна з найдієвіших практик роботи, яка розкриває внутрішній потенціал людей з особливими потребами, дає можливість виразити себе, передати свої емоції та зрозуміти їх. На мистецьких заняттях наші підопічні розкриваються, наче квіти». 

А координаторка соціального центру «Дивовижні долоні» в Дрогобичі Людмила Смолень зауважила:  «За особливими потребами бачити ще й особливі можливості. Ці картини такі щирі, барвисті – бо наші художники малюють серцем. Ми так ними пишаємось!». 

До відкриття виставки долучились представники партнерських спільнот і організацій: центру «Емаус», майстерні «Сузір’я Оріоне», спільноти «Віра і Світло», агентства «Корпус Миру». Як відзначила Людмила Сухарєва, впродовж останніх років кількість організацій, які працюють з особливими людьми, зростає – так же, як і рівень толерантності в суспільстві та рівень прийняття.

Капелан Карітасу України та реабілітаційного центру «Джерело», отець Олег Жаровський, підсумував: «Я є такий самий, як усі інші, і не хочу, щоб мені робили безпідставні зауваження чи надмірно допомагали, ставтесь до мене на рівних – це головне прохання людей з особливими потребами. Так, вони можуть бути фізично чи розумово неповносправні, але вони – повноправні, і мають це відчувати».

Міжнародний благодійний фонд Карітас України розпочав проект роботи з людьми з особливими потребами у 2008 році. Наразі в Україні працюють шість соціальних центрів Карітасу: у Львові, Стрию, Дрогобичі, Бориславі, Івано-Франківську та в Коломиї. Восени 2016 року розпочнуть роботу ще два центри: у Тернополі та в Чорткові.

Спрямування роботи центрів: соціально-психологічний супровід, навчання необхідним соціальним навикам, арт-терапія, працетерапія, соціальна інтеграція в місцеві громади. Кожен центр опікується понад 20-ма людьми з особливими потребами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів