У Львові відкрили благодійну виставку картин учасників війни на сході України

23:48 4 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

Мета проекту – сприяння адаптації бійців в мирних умовах після травматичних подій.

4 серпня у Львові відкрилася благодійна виставка картин бійців АТО «Мандрівки творчої криївки. Творчі кілометри». Експозицію складають 98 картин, авторами яких стали бійці АТО з усієї країни. Всі твори намальовані в рамках проведення реабілітаційних проектів для військових «Творча криївка».

Відвідувачі виставки мають змогу придбати картини на благодійному аукціоні. Кошти від продажу спрямують на майбутню діяльність ініціативи.

Проект з організації оздоровчого відпочинку та реабілітації військових розпочався в жовтні 2014 року. Мета проекту – сприяння адаптації бійців в мирних умовах після травматичних подій.

Концепція творчої реабілітації має три основні напрямки: психологічний, соціальний та біографічний. Психологічний полягає у тому, що воїн має можливість заново вивчити свій змінений внутрішній світ.

Суть соціального – створення умов для нових стосунків з оточуючими. Біографічна складова це допомога у будівництві своєї майбутньої долі.

Активісти проекту працюють з військовими, що отримали поранення та контузії та бійцями після виснажливих бойових дій. Засновниця ініціативи «Творча криївка» Віталіна Маслова розповіла:

«Основною нашою метою є реабілітація та оздоровлення бійців АТО та їхніх родин. Задачею цієї виставки є ознайомлення людей з нашою діяльністю, пошук нових волонтерів та партнерів проекту, а також збір коштів для проведення подальшої діяльності.

Крім творчості багато уваги приділяємо перебуванню бійців на природі, спілкуванню з місцевим населенням, знайомству з локальною культурою. Наприклад, тринадцять заїздів творчої реабілітації проводилось у Карпатах.

Там ми знайомились з життям гуцулів, ходили в гори, відвідували музеї національної культури. Специфіка виставки у постійній зміні експозиції, адже якісь картини продаються, а нові додаються після чергових заїздів творчої реабілітації.

Частина творів вже поїхали до США та Великобританії. Наймолодшому учаснику на момент перебування реабілітації було 19, а найстаршому – 55».

Натомість боєць батальйону «Донбас» Валентин Бондар розповів: «Ось робота мого друга, позивний «Золотой». Він медик, що пройшов через Іловайськ, там отримав множинні осколкові поранення. Хлопці, які пережили жахи Донецького та Луганського аеропортів, Іловайський котел просто змінюються на очах малюючи ці картини». 

Сам він, на жаль, так і не наважився взяти до рук пензля, але активно допомагає у роботі виставки. Перші чотири зупинки виставкового марафону «Мандрівки творчої криївки» відбулися у Верховині, Івано-Франківську, Чернівцях та Новоград-Волинську.

У Львові виставка та продаж картин на благодійному аукціоні триватиме до 9 серпня. Опісля твори українських бійців поїдуть до Праги.

Про це повідомили сьогодні, 4 серпня, в київському інтернет-видання «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів