У Львові створили 220 книжок шрифтом Брайля для дітей

15:17 9 липня 2020 р.

Фото до новини

Наступного тижня усі дитячі бібліотеки Львова отримають нові книги, надруковані шрифтом Брайля: 17 міських, 2 обласні бібліотеки Львова, а також Львівська спецшкола-інтернат № 100 для незрячих дітей.

Кожна книга має аудіоверсію, рельєфний малюнок, який можна «побачити» на дотик, та універсальний дизайн — тобто має шрифт Брайля і звичайний плаский шрифт, що дозволяє одночасно читати її зрячим і незрячих дітям. Загалом це 220 книг: 10 різних за жанром літературних творів, накладом по 22 примірники кожен.

Серед нових видань — «Дітям про Львів» Дарії Іваницької, «П'ятикнижжя» Грицька Чубая, «Музей іграшок» Лесі Кічури, «Мандрівки з чарівним атласом. Париж» Надійки Гербіш та інші. У кожній книзі є QR-код з озвученим текстом — начитували книги безпосередньо їх автори або ж відомі львів'яни, такі як актриса Леся Бонковська, письменниця Леся Кічура, співак Ярослав Нудик та інші.

«Шрифт Брайля є дуже потрібний для незрячих людей, бо це складова мобільності. Якщо людина володіє шрифтом Брайля, користується тростиною, орієнтується в просторі, користується телефоном, то вона вже є мобільна. Врешті-решт, знання шрифту Брайля — це елементарно, це писемність і грамотність незрячої людини. Шрифт має свою специфіку і свої особливості: він дороговартісний в друці і дуже об'ємний за обсягом", - розповів Михайло Петрів, голова правління ГО «Фонд реабілітації незрячих».

Проект реалізувала ГО «Фонд реабілітації незрячих», за фінансової підтримки управління соціального захисту Львівської міської ради та за сприяння Ресурсного центру НУ «Львівська політехніка». До роботи долучились чимало небайдужих людей — письменники, актори, художники, дизайнери.

Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів