У Львові стартував ювілейний театральний фестиваль «Золотий Лев-2014» (програма, відео)

12:10 28 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Як повідомили в неділю «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, половина коштів від вартості квитків на вистави театрального фестивалю «Золотий Лев-2014» буде перерахована на підтримку української армії.


Відео: Андрій Андрух / Львівська міська рада

У прес-службі міської ради повідомили в неділю «Щоденному Львову», що вчора, 27 вересня, стартував ювілейний театральний фестиваль «Золотий Лев-2014». У повідомленні також конкретизують:

«Міжнародному театральному фестивалю «Золотий лев-2014» – 25 років. Цього року фестиваль відбудеться з 27 вересня до 5 жовтня. Зважаючи на ситуацію в Україні, «Золотий лев-2014» проходить під гаслом «Схід і Захід разом!».

Організатори очікують 30 тисяч глядачів. Половина коштів від вартості квитків буде перерахована на підтримку української армії.

Львів’яни та гості міста зможуть побачити на сценах львівських театрів вистави театрів з Німеччини, Білорусі, Польщі та України. Ці країни привозять свої вистави для того, щоб підтримати українське театральне мистецтво і бути разом з нами в складний для України час.

У репертуарі фестивалю завжди були і тепер будуть театри зі Східної України. Подією цьогорічного фестивалю будуть театри з Луганська, які в умовах війни творили вистави в підвалах та бомбосховищах. Прем’єри цих вистав відбудуться у Львові. 

Уперше у Львові Німеччину на фестивалі представлятиме театр «МЕТА» з виставою «Musicophilia».  Глядачі, яким сподобалось мистецтво Гротовського, Кантора, Шайни, мають можливість зустрітися із продовжувачем їхніх ідей, видатним польським художником, сценографом та режисером Лешеком Мондзіком з театру «Scena Plastyczna KUL».

Із Києва на фестиваль «Золотий лев-2014» приїде Національний академічний драматичний театр ім. І.Франка з виставою «Квітка Будяк». Свої вистави на фестивалі представлять також львівські театри.

Карнавальної ходи цьогоріч не було, але відкриття фестивалю відбулось 27 вересня вуличною виставою Львівського академічного театру «Воскресіння» «Сни за Кобзарем», яка приурочена 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Також театр «Воскресіння» представить на фестивалі сімейну драму «Сарана» за п’єсою Біляни Србляновіч. Директор-художній керівник театру «Воскресіння» і Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев-2014» Ярослав Федоришин розповів також:

«Ми цьогоріч святкуємо 25 років від дня заснування фестивалю, з 1989 року. Спочатку фестиваль був експериментальним, а вже потім, з 1992 року, отримав гасло «Класика очима експерименту». За увесь період існування фестивалю в нас побувало чимало театрів, були роки, коли ми привозили і більше 70 театрів.

За цей час фестиваль набув великої популярності за кордоном, серед міжнародних фестивалів інших держав, на нього поспішають різні критики, режисери, директори. Безперечно, що більшість тих, хто телефонував мені протягом останніх 5 місяців, все ж таки думала, що фестиваль не відбудеться, оскільки в країні йде війна, а люди зайняті збором коштів для наших хлопців, які воюють за те, що ми можемо безпечно працювати і жити. 

Ми, порадившись з Міністерством культури як засновником фестивалю, з Львівською обласною держадміністрацією, з Львівською міською радою, вирішили все-таки провести цей фестиваль і зробити акцент на тому, щоб обов’язково привезти театри з Луганська та Донецька. І хоч зараз на Сході України театри не працюють взагалі, два луганські театри ви таки побачите.

У Луганську всі театри виїхали поза межі міста, важко зараз навіть вивезти декорації. Але ці вистави однозначно відбудуться. Одна з них – це прем’єра історії про біженців зі Сходу України. 

Закриватиме фестиваль Національний академічний драматичний театр ім. І.Франка гучною прем’єрою «Квітка Будяк». Приїде також Єва Браун, яка славиться декораціями та костюмами. Крім того, вперше виступить мюнхенський театр «МЕТА». Приїде білоруський театр з виставою «Дзяди» за Міцкевичем.

Важливо, що основним акцентом фестивалю є львівські театри. Усі театри погодилися працювати безкоштовно, адже це шанс представити львівське театральне мистецтво. 

50% коштів за символічні квитки ми передамо на лікування учасників АТО. 

До нас не приїдуть грузинський і литовський театри. Грузини не приїдуть через те, що грузинське МЗС заборонило їм виїзд, побоюючись заворушень. Литовський театр просто не знайшов коштів на дорогу, яку вони мали самі собі оплатити».

Своєю чергою, начальник управління туризму ЛМР Галина Малець зазначив:

«Управління туризму ЛМР цього року вперше доєдналося до фінансової підтримки фестивалю. Сьогодні дуже важливо, що театри, попри все, представлятимуть своє мистецтво. Але до останнього ми не знали, чи відбудеться фестиваль.

За останні роки деякі фестивалі не відбувалися, сподіваюся, що ця тенденція не продовжиться, бо це недобре працює на розвиток туризму у Львові. Тому Львівська міська рада, управління туризму, робить все можливе, щоб фестивалі відбувалися. А «Золотий лев» – візитна картка нашого міста.

Ми давно співпрацюємо з театром «Воскресіння», популяризуємо Львів по всій країні. За даними Центру туристичної інформації, більшість гостей міста – українці – 74%. Сьогодні ми – і влада, і громадські організації, і культурні заклади, і бізнес – повинні співпрацювати».

Незмінне гасло фестивалю – «Класика очима експерименту» – свідчить про його неординарність, креативність і сучасний підхід та погляд на класику. Завдяки цьому глядач має змогу відчути себе частинкою дійства. 

Квитки на вистави «Золотого лева» коштуватимуть від 50 до 150 грн. Половина коштів від вартості квитків буде перерахована на підтримку армії. 

Квитки можна придбати з 15 вересня в касі театру «Воскресіння», а також в касах театрів, в яких відбуватимуться вистави. Фестиваль «Золотий лев-2014» відбудеться за підтримки Міністерства культури України, Львівської міської ради, Львівської обласної державної адміністрації, а також за підтримки Львівського туристичного альянсу і телеканалу «Сонце».

Програма

27 вересня

20.00 – Відкриття фестивалю. Вистава «Сни за Кобзарем» Львівського академічного театру «Воскресіння» (площа біля Оперного театру)

28 вересня

14.00 – Відкриття виставки ляльок «Маріонетки» Уляни Тимошенко арт-кафе «Квартира 35» (вул. Вірменська, 35)

15.00 – Вистава «Пеппі Довгапанчоха» за казкою Астрід Ліндгрен Першого українського театру для дітей та юнацтва Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11)

17.00 – Вистава «Сарана» Львівського академічного театру «Воскресіння» Театр «Воскресіння» (пл. ген. Григоренка, 5)

19.00 –Вистава «DIVKA» Львівського драматичного театру ім. Л. Українки Театр ім. Л.Українки (вул. Городоцька, 36)

29 вересня

19.00 – Вистава «Musicophilia» театру «МЕТА» (Мюнхен, Німеччина) Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11)

30 вересня

15.00 – Вистава «Катерина» Т. Шевченка Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької Театр ім. М.Заньковецької, камерна сцена (пр. Свободи, 26)

20.00 – Вистава «Musicophilia» театру «МЕТА» (Мюнхен, Німеччина) Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11)

1 жовтня

13.00 – Відкриття виставки «Передчуття революції» Анатолія Твердого та Андрія Александровича галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35)

14.00 – Зустріч з польським художником, сценографом, режисером Лешеком Мондзіком Театр «Воскресіння» (пл. ген. Григоренка, 5)

17.00, 20.00 – Вистава «Lustro» театру Scena Plastyczna KUL (Люблін, Польща) Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11)

18.00  – Вистава «Так казав Заратустра» Львівського академічного театру ім. Л.Курбаса Театр ім. Л.Курбаса (вул. Л.Курбаса, 3)

2 жовтня

19.00 – Вистава «Мама Марица – дружина Колумба» М. Матіос театральної групи «Кондрат» за підтримки ЛМВ Національної Спілки театральних діячів України Театр ім. М.Заньковецької, камерна сцена (пр. Свободи, 26)

3 жовтня

17.00, 20.00 – Вистава «Сон» Луганського академічного обласного театру ляльок (Україна) Театр ім. Л.Курбаса (вул. Л.Курбаса, 3)

18.00 – Вистава «Кольори» Луганського академічного обласного російського драматичного театру (Україна) Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11)

4 жовтня

17.00 – Вистава «Дзяди» театру «Ч» (Мінськ, Білорусія) Перший український театр для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11)

18.00 – Вистава «Назар Стодоля» Т. Шевченка Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької Театр ім. М.Заньковецької (вул. Л.Українки, 1)

5 жовтня

17.00 – Моновистава «Річард після Річарда» за історичною хронікою Вільяма Шекспіра «Річард III» Театру у кошику Театр «Воскресіння» (пл. ген. Григоренка, 5)

19.00 Вистава «Квітка Будяк» Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка (Київ, Україна) Театр ім. М.Заньковецької (вул. Л.Українки, 1)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів