У Львові стартував новий музичний фестиваль «Академія» (програма)

14:10 30 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка. в інтернет-мережі «Facebook»

Упродовж тижня на сценах Концертного залу імені Станіслава Людкевича й Великого залу Національної музичної академії імені Миколи Лисенка виконуватимуть світову та українську музику.

У Львові стартував новий музичний фестиваль. Захід має назву «Академія», а особливістю його є те, що на фестивальній сцені світову та українську музику виконуватимуть тільки найкращі студенти та провідні колективи Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

Організатори «Академії» вважають: «У складний буремний час, в який нам доводиться жити, дуже важливо – не зачерствіти душею, не втратити радості життя, здатності співпереживати красу і духовне піднесення, не впасти у відчай, а вийти з випробувань не просто переможцями – переможцями, які бачать перед собою майбутнє, сповнене правди, добра і краси. Висока музика у цей час не просто заспокоює і приносить хвилину радощів – вона освітлює шлях і допомагає побачити далеку, але найпрекраснішу мету, до якої обов’язково дійдемо».

Розпочався фестиваль у Концертному залі імені Станіслава Людкевича Львівської філармонії творами двох видатних музикантів сучасності – Віктора Камінського та Мирослава Скорика, котрі, до речі, вже багато років є професорами ЛМА. Музика звучала у виконанні студентського камерного оркестру «Академія», яким диригував ректор вишу Ігор Пилатюк. Солістами були не лише студенти, а й знані львівські піаністи та викладачі ЛМА Оксана Рапіта та Мирослав Драган.

Не менш насичена програма наступних фестивальних програм. Це, зокрема,  «Болеро» Моріса Равеля, симфрнічно-джазові твори у виконанні  студентського симфонічного оркестру під керівництвом Зінаїди Остафійчук, вечір фортепіанної музики ХХ століття, «Фольк-калейдоскоп« за участю капели бандуристів та оркестру народних інструментів, «Prima aprilis» для духових та ударних інструментів, вечір солоспівів «Невідомий Лисенко», «Скрипкова феєрія».

Лунатиме на фестивалі й музика студентів-композиторів. Фінішуватиме «Академія» 5-го  квітня – концертом із творів автора Гімну України о.Михайла Вербицького та виконанням Stabat Mater Франца Шуберта, участь у якому візьмуть хор та симфонічний оркестр Оперної студії ЛМА.

Організатори фестивалю наголошують: «Вихованці академії щорічно здобувають десятки перемог на міжнародних та всеукраїнських конкурсах, виступають на престижних сценах світу, то чому вони не повинні показати своє мистецтво співвітчизникам?». Й обіцяють у наступні роки залучити до участі у фестивалі колективи інших місцевих вищих навчальних закладів.

Про це повідомили сьогодні, 30 березня, в київській газеті «День». Натомість на сайті Львівської Національної Музичнї Академії розповіли:

«У складний буремний час, в який нам доводиться жити, дуже важливо – не зачерствіти душею, не втратити радості життя, здатності співпереживати красу і духовне піднесення, не впасти у відчай, а вийти з випробувань не просто переможцями – переможцями, які бачать перед собою майбутнє, сповнене правди, добра і краси. Висока музика у цей час не просто заспокоює і приносить хвилину радощів – вона освітлює шлях і допомагає побачити далеку, але найпрекраснішу мету, до якої обов’язково дійдемо.

Це мотто дуже добре розуміють професори й студенти Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, які вирішили не тільки матеріально, але й духовно підтримати нашу молодь, тому висунули ініціативу, настільки ж шляхетну, наскільки й потрібну в сучасному українському просторі: силами кращих молодих музикантів-студентів академії провести благодійний фестиваль (поки що перший, проте згодом, можливо, й щорічний) світової й української музики, на який запросити студентів інших вишів і всіх, кому зараз конче необхідна моральна підтримка і впевненість. Адже якщо вихованці академії щорічно здобувають десятки перемог на міжнародних та всеукраїнських конкурсах, виступають на престижних сценах світу, то чому вони не повинні показати своє мистецтво співвітчизникам?

У фестивалі візьмуть участь кращі студенти та провідні колективи Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка. На відкритті фестивалю 28 березня у залі Львівської філармонії прозвучать твори видатних українських сучасних композиторів, знаних далеко за межами країни: Мирослава Скорика та Віктора Камінського.

У концертах Фестивалю прозвучать мало відомі твори Миколи Лисенка, невідомі твори піонера додекафонії, львівянина – Йосифа Коффлера та його учня Романа Гаубенштока-Раматі. Також у програмі фестивалю перлини світової та української класики. Впродовж тижня триватиме свято музики, в якому кожен зможе обрати програму за своїм вподобанням.

Програма:

28 березня, субота

Концертний зал імені Станіслава Людкевича

Концерт камерного оркестру «Академія»

В програмі:

Мирослав Скорик «Партита №1,3,6,7»

Віктор Камніський «Репетиція оркестру», «Berliner concerto grosso»

Виконавці:

Богдан Кожушко (акордеон),

Василь Пташник (саксофон)

Львівський камерний оркестр «Академія»

(керівник – народний артист України, професор Артур Микитка)

Диригенти: Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, народний артист України Мирослав Скорик,

народний артист України Ігор Пилатюк

29 березня, неділя

Концертний зал імені Станіслава Людкевича

Концерт студентського симфонічного оркестру

У програмі:

Моріс Равель «Болеро»

Палітра симфо-джазу

Диригент: заслужена артистка України Зінаїда Остафійчук

30 березня, понеділок

Великий зал Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

«Музичні паралелі. Фортепіанна музика ХХ ст.»

У програмі твори Б.Бартока, В.Бібіка, А.Веберна, П.Гіндеміта, С.Джопліна, В.Задерацького, Дж.Крама, І.Стравінського, Д.Лігеті, О.Мессіана, О.Пітерсона, В.Сільвестрова, Б.Фроляк, А.Хінастери, А.Шенберґа, І.Щербакова.

Виконавці: студенти та аспіранти кафедри фортепіано

31 березня, вівторок

Концертний зал імені Станіслава Людкевича

Фольк-калейдоскоп

Виконавці: Капела бандуристів (керівники: заслужений артист України Тарас Лазуркевич та заслужений діяч мистецтв України Іван Чупашко),

Оркестр українських народних інструментів (керівник Ярослав Олексів),

Оркестр народних інструментів (керівник народний артист України Олександр Личенко)

1 квітня, середа

Великий зал Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

Prima aprilis. Весела музика для духових та ударних інструментів

У програмі твори: Г. Дюфаї, А. Паскуллі, І. Ковача, Е. Боцци, Дж. Ватсона, А. Жоліве, Ф.Пуленка

Виконавці: студенти та аспіранти кафедри духових та ударних інструментів

2 квітня, четвер

Великий зал Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

«Діалоги». Рефлексії молодих композиторів на забуті твори львівських додекафоністів та авангардистів.

У програмі твори Й. Коффлера, Р. Гаубенштока-Раматі, А. Нікодемовича

та студентів композиторів

Виконує: Ансамбль сучасної музики «ConstantY»

3 квітня, п’ятниця

Великий зал Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

«Невідомий Лисенко»

У програмі малознані камерно-вокальні твори Миколи Лисенка

Виконавці: Юрій Вітошинський, Юрій Гадзецький, Юрій Григораш, Дмитро Кальмучин, Наталя Кухар, Михайло Малафій, Анастасія Паланська, Ярослав Папайло.

4 квітня, субота

Великий зал Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка.

Скрипкова феєрія.

У програмі – твори композиторів ХІХ-ХХ ст.

Виконавці: студенти та аспіранти кафедри скрипки.

5 квітня, неділя

Концертний зал імені Станіслава Людкевича

М. Вербицький «Духавні твори»

Ф.Шуберт «Stabat Mater»

Виконавці: Хор та симфонічний оркестр Оперної студії.

Солісти:

Диригент: народний артист України Іван Юзюк

Початок концертів о 18.00».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів