У Львові стартував фестиваль «Ляльковий світ»

12:15 23 вересня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Тетяна Козирєва, «День»

Експозицію в Палаці мистецтв розгорнуто до 2 жовтня.

У львівському Палаці мистецтв увосьме стартував фестиваль «Ляльковий світ», який, поза сумнівом, приверне увагу і дітей, і дорослих. Це перший на території України фестиваль, який ознайомлюєширокого глядача з феноменом авторської ляльки, поширення культури лялькової творчості та налагодження контактів між митцями лялькового напряму.

А започатковано «Lady&Teddy» ще 2009 року. Незмінний організатор фесту Ірина Сорокіна розповіла: «Цього року до Львова, аби представити свою майстерність, приїхали лялькарі з України – загалом близько півсотні учасників. Переважну більшість ведмедиків до нас привезли з Києва, трошки – з Харкова, трошки – з Дніпра. Також серед наших учасників майстри з Черкас, Чернівців, Вінниці і, звичайно, Львова».  Закордонні лялькарі цього року участі у «Ляльковому світі» не беруть».

Чіткого тематичного спрямування, крім етно, показ-2016 не має. Але Ірина Сорокіна запевнила: «У в нас є додатковий стенд на приз глядацький симпатій – «Моє руде сонечко». Там автори представляють лисичок, котиків, рудих дівчаток, трипільських мадонн. Тобто йдеться про інтерпретацію рудого кольору на вибір і вподобання майстра».

Ляльки виконані у порцеляні, в полімерній пластиці (і та, що випікається, і та, що сама застигає),  з текстилю, гачковані, а ще – з використанням яєць страуса. Також в експозиції представлений живопис Теодозія Салія. Здебільшого це квіткові натюрморти – для підкреслення осінньої атмосфери і створення домашнього затишку.

Одне слово, милуватися є чим. Але все ж складається враження, що цьогорічні ляльки сумніші, ніж у попередні роки. Ірина Сорокіна погодилася: «Так, порівняно з тим, що було два чи три роки тому, загальний настрій менш сонячний і яскравий, тому що дається взнаки загальна ситуація в державі. Люди не мають, де черпати позитивні емоції, відповідно – втілювати їх у своїх роботах.  Багато хто з майстрів взагалі припиняє виготовляти ляльок або переходить в інший формат – наприклад, виготовлення біжутерії. Або вдається до виконання персональних замовлень, без участі у виставках. Попри все, «намагаємося залишатися позитивними».

Цього ж Ірина Сорокіна бажає й усім відвідувачам «Лялькового світу». А експозиція «Ляльковий світ» буде розгорнута у львівському Палаці мистецтв до 2 жовтня. Про це повідомили в київському часописі «День», де також опублікували фоторепортаж з фестивалю.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів