У Львові стартував «Alfa Jazz Fest»

18:45 23 червня 2017 р.

Фото до новини


Фото: tvoemisto.tv

Сьомий міжнародний джазовий фестиваль «Alfa Jazz Fest» триватиме у Львові до 27 червня.

У Львівській міськраді повідомили в п’ятницю: «Сьогодні, 23 червня, розпочався міжнародний джазовий фестиваль «Alfa Jazz Fest 2017», в рамках якого заплановані виступи на трьох фестивальних сценах близько 30 колективів, а також насичена програма різноманітними культурними подіями. Цього року фестиваль вперше триватиме впродовж п'яти днів.

«Львів приймає безпрецедентний склад учасників «Alfa Jazz Fest 2017», а також велику кількість гостей. Серед хедлайнерів легендарний американський оркестр під керуванням композитора і видатного аранжувальника Гордона Гудвіна, «Gordon Goodwin's Big Phat Band» – багаторазовий номінант та володар премії Греммі, а також номінант премії за 2016 рік; «Buika» – іспанська співачка та композитор, неодноразовий номінант Греммі, володарка двох «Latin Grammys Awards», у 2017 році номінована на «Latin Grammys Awards 2016», – поінформували також у міськраді.

«На сцені імені Едді Рознера виступатимуть також «Yellowjackets» – відома американська група. Володарі п'яти номінацій і двох премій Греммі, одна з кращих в світовому джазі груп електричного джазу, й Чайна Мозес – донька знаменитої джазової співачки Ді Ді Бріджуотер, яка кілька років тому також виступала на «Alfa Jazz Fest 2017», активно гастролює і часто виступає з концертами для американського відділення ЮНЕСКО, була однією з ведучих, а також учасницею, першого Міжнародного дня джазу в Парижі під егідою ЮНЕСКО в 2012р. У Львів співачка привезе нову програму, приурочену до випуску нового альбому «Nightintales», – повідомили також у міськраді.

«Одні з найочікуваніших концертів  в програмі фестивалю – співака Грегорі Портера та легендарного кубинського піаніста-віртуоза, володаря шести Греммі і трьох Латинських Греммі Чучо Вальдеса. Грегорі Портер – один з найбільш успішних і популярних виконавців джазу та музики соул, американський співак та композитор, який володіє неповторним оксамитовим баритоном та чарівною манерою виконання. На рахунку Грегорі дві премії Греммі – в 2014 році за диск «Liquid Spirit», а в 2017-му – за альбом «Take Me To The Alley» в категорії «Кращий джазовий вокальний альбом». Чучо Вальдес багато років був і залишається однією з найважливіших фігур латинського фортепіанного джазу. Він один із засновників легендарних «Orquesta Cubana de Música Moderna і Irakere». У 2017 році Чучо став володарем Греммі за кращий латинський джазовий альбом «Tribute To Irakere: Live In Marciac», – поінформували також у міськраді.

«Трубач Паоло Фрезу з Сардинії, Італія, французький акордеоніст Рішар Гальяно і шведський піаніст Ян Лундгрен представлять проект»«Mare Nostrum». На думку поважного американського видання «Downbeat», це «лірична джазова група з тонким почуттям рівноваги». Виконавці створили в своїй музиці симбіоз культур, спадщин і світоглядів, знайшли гармонію в поєднанні тембрів своїх інструментів і стали однією з найбільш запотребованих груп Європи», – повідомили також у міськраді.

«Готуються й спільні проекти легенд джазу та українських музикантів – ізраїльський джазовий контрабасист, композитор, співак та аранжувальник Авішай Коен виконає свої п'єси разом з Академічним симфонічним оркестром «INSO-Львів». Авішай Коен відомий своїм неординарним виконавчим та композиторським талантом. Журнал «Bass Player» включив його в список 100 найвпливовіших виконавців на контрабасі XX століття», – поінформували також у міськраді.

«Художнім керівником львівського симфонічного оркестру є народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік Академії мистецтв України, професор, кандидат мистецтвознавства, Герой України Мирослав Скорик.

Спеціальним гостем фестивалю стане один з найвідоміших музикантів, видатний піаніст та композитор Хербі Хенкок. Багаторазовий володар різних премій, в тому числі й Греммі, привезе до Львова нову програму. В складі квінтету на Львівській сцені вперше з’явиться Террас Мартін, мультиінструменталіст та музичний продюсер, двократний володар Греммі. Хербі Хенкок є послом доброї волі ЮНЕСКО, виступив ініціатором проголошення Міжнародного дня джазу, який щорічно відзначається 30 квітня, починаючи з 2012 року. Крім того, Хербі Хенкок – засновник Міжнародного комітету артистів за мир (ICAP)», – повідомили також у міськраді.

«Справжньою сенсацію «Alfa Jazz Fest 2017» стане виступ легендарної групи Chick Corea Elektric Band. Склад цього зоряного квінтету: 22-х кратний володар премії Греммі Чік Коріа на фортепіано та клавішних, Дейв Векл на барабанах, Джон Патітуччі на бас-гітарі, Ерік Маріентал на саксофоні і Френк Гамбале на гітарі. Джаз-ф'южн квінтет вдало об'єднує джаз, рок, латинську музику і фанк», – поінформували також у міськраді.

«Цікавим і різноманітним буде склад музикантів, які виступатимуть на сценах в центрі міста – на площі Ринок та біля Палацу Потоцьких. 23 червня фестиваль відкрила концертом на площі Ринок одна з найяскравіших груп у жанрі акапела унікальний український вокальний бенд «Man Sound», – повідомили також у міськраді.

«Із кожним роком фестиваль розширює свою тривалість, а тому на сцені імені Рознера та на сцені площі Ринок концерти відбуватимуться впродовж п’яти днів, а на сцені біля Палацу Потоцьких – упродовж чотирьох днів. Крім того, 28 червня до Дня Конституції України «Alfa Jazz Fest» презентує ексклюзивний виступ Христини Соловій на відкритій сцені на Площі Ринок. Виступ української співачки відбудеться в рамках дебютного всеукраїнського турне «Жива вода», – поінформували також у міськраді.

«Окрім концертних виступів більше як двохсот джазових музикантів з 15 країн світу, гості фестивалю мають можливість відвідати численні події в рамках «Alfa Jazz Fest».

Традиційно відомі артисти діляться власним творчим досвідом з молодими музикантами та шанувальниками на авторських майстер-класах», – повідомили також у міськраді.

«У перший день фестивалю відомий контрабасист з Ізраїлю Авішай Коен зі шаленим успіхом провів майстер-клас у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка, а також 24 червня запланований майстер-клас трубача з Німеччини Ханса Пітера Салентіна», – повідомили також у міськраді.

«25 червня відбудеться зустріч з відомим продюсером, який заснував знаменитий голландський лейбл «Criss Cross Jazz» – Джеррі Тікенсом. Того ж дня на сцені на площі Ринок виступить «Criss Cross All Stars feat». «Mike Rodriguez», «Will Vinson», «Misha Tsiganov», «Matt Brewer», «Donald Edwards» – група з Нью-Йорка, яка складається з п'яти відомих музикантів, які записуються на лейблі «Criss Cross Jazz», – поінформували також у міськраді.

«Щодня в парку імені Богдана Хмельницького відбуватимуться джазові кінопокази від Леоніда Гольдштейна, які просто неба збирають численну публіку на перегляд унікальних добірок кіно та відео присвячених джазу. На різноманітних імпровізованих майданчиках Львова лунають виступи вуличних музикантів в рамках конкурсу «Street Music by Alfa Jazz», оскільки в дні фестивалю більше 40 молодих бендів змагаються в конкурсі на звання найкращого вуличного колективу та завойовують любов широкої публіки. Традиційно до пізньої ночі в львівських клубах заплановані джем-сешни. На сцені Площі Ринок представлена унікальна виставка фоторобіт талановитого українського джазового фотографа Олега Ніцко, яка триватиме протягом всього фестивалю», – повідомили також у міськраді.

«Окрім офіційної програми щороку на «Alfa Jazz Fest» реалізовуються освітні та соціальні ініціативи. Зокрема, у 2017 році під патронатом ФК «Динамо Київ», який цього року святкує своє 90-річчя, заплановано проведення футбольного матчу пам’яті легендарного львівського футболіста Андрія Баля. Програма передбачає зустріч зірок футболу з дітьми соціально незахищених верств населення, дітей-переселенців, а також молоді, яка захоплюється спортом; товариський матч команди-переможця юнацького турніру з футболу пам'яті Андрія Баля, який щорічно проходить на Львівщині, з друзями А. Баля; а також товариський матч зірок фестивалю та зірок футболу», – поінформували також у міськраді.

«Цього року на гостей фестивалю та львів'ян очікує три пікнікові зони із вільним доступом, в яких на великих світлодіодних екранах можна подивитись всі концерти головної сцени імені Едді Рознера. На вибір гостей організовані верхня та нижня пікнікові зони, а також найбільша – «Jazz Picnic» на території стадіону «Юність» в парку імені Богдана Хмельницького», – повідомили також у міськраді.

Про це повідомили сьогодні, 23 червня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів