У Львові розпочався Міжнародний конкурс скрипалів

11:50 22 жовтня 2016 р.

Олег Криса

Олег Криса
Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У концертному залі імені Станіслава Людкевича виступатимуть понад 30 молодих віртуозів з різних країн.

У п’ятницю, 21 жовтня, у Львові відбулося врочисте відкриття вже другого Міжнародного конкурсу скрипалів Олега Криси. А після врочистого відкриття відкриття на сцені Львівської обласної філармонії провели жеребкування для визначення порядку виступів конкурсантів, а також концерт.

Участь в урочистій церемонії відкриття  взяв голова Львівської ОДА Олег Синютка, директор департаменту з питань культури національностей та релігій ЛОДА Христина Береговська, музиканти та поціновувачі струнної музики. Зокрема, очільник області побажав конкурсантам успіху та перемоги. Також він привітав маестро Олега Крису та вручив йому подарунок – символічний Герб України.

Для участі у конкурсі цьогоріч до Львова приїхали понад 30 молодих віртуозів з різних країн зокрема – з Польщі, Іспанії, Японії, Китаю, США, Південної Кореї та Франції.

Журі конкурсу очолює видатний маестро, уродженець Львівщини Олег Криса, який зараз обіймає посаду професора в престижній Істменській школі музики у Рочестері (США). Також до складу журі запросили відомих музикантів та педагогів – Кшиштофа Яковича (Польща), Сачіка Мізуно (Японія), Володимира Заранського (Україна), Юрія Мазуркевича (Канада-США), Пяйвюта Меллера (Фінляндія), Едварда Зєнковскі (Австрія).

Конкурс триватиме впродовж тижня: перший тур – 22-24 жовтня, другий – 25-26 жовтня, третій – 28-29 жовтня. Усі події відбудуться в концертному залі імені Станіслава Людкевича Львівської обласної філармонії.

Конкурс завершиться гала-концертом, де оголосять результати та нагородять переможців. Журі визначить володарів тьох премій по 20, десять і вісім тисяч євро відповідно, а також три спеціальні відзнаки у розмірі тисячі євро.

Гала-концерт відбудеться у наступну неділю, 30 жовтня, о 17 годині. Вхід на концерти у конкурсні дні – вільний.

Міжнародний конкурс скрипалів відбудеться у Львові вдруге. Вперше цей конкурс проводили у 2013 році.

А Олег Криса є першим українським скрипалем, який став лауреатом першої премії найпрестижнішого у світі міжнародного конкурсу імені Ніколо Паганіні в Генуї.

Викладав у престижних вузах, з 1967 року – у Київській консерваторії імені Петра Чайковського; з 1973 року – в Московському музично-педагогічному інституті імені Гнєсіних; з 1974 року – в Московській консерваторії. Сьогодні Олег Криса – професор престижної в США Істменської школи музики в Рочестері, в якій навчаються музиканти з багатьох країн світу.

Як соліст Олег Криса виступає в багатьох країнах світу з провідними оркестрами та диригентами; на таких музичних фестивалях як «Празька весна», «Варшавська осінь», Віденське музичне свято, щорічний музичний фестиваль у Шлезвіг Гольштейн (Німеччина), фестиваль Міжнародної академії ім. Баха (Штудтгарт), Орегонський фестиваль Баха в Юджині. Саме Олег Криса вперше виконав присвячені йому твори таких відомих композиторів, як Альфред Шнітке, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Вірко Балей, В’ячеслав Артемов.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів