У Львові розпочався Конгрес культури країн Східного Партнерства (оновлено: трансляція)

16:30 4 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Понад 500 діячів мистецтва, менеджерів та аніматорів культури, представників міністерств, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, наукових кіл та засобів масової інформації з 20 країн світу працюватимуть до 6 вересня.

Сьогодні, 4 вересня, у Львівському національному університеті імені Івана Франка урочисто відкрився IІІ Конгрес культури країн Східного Партнерства Місія культури у часи криз. З привітальним словом виступив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, який зазначив: «Запорукою виходу із кризи – є культура нації, суспільства, громади і кожної окремо взятої особистості. Я переконаний, що та дискусія, яка відбудеться в межах цього Конгресу, дасть відповідь на запитання, де місце кожного мешканця Львівщини, кожного українця для того, щоб наша держава, послуговуючись тим надбанням, яке має нація, знайшла вихід із сьогоднішньої ситуації. Я бажаю вам пошуків, бажаю знайти розв'язання цієї проблематики і дати суспільству той посил, який об'єднає українців на тій основі, яку має наш народ, а це - культурна спадщина нашого народу».

Окрім того, очільник області зачитав звернення Президента України Петра Порошенка до учасників Конгресу. Цьогорічний Конгрес вперше за час свого існування відбувається в Україні і триватиме до 6 вересня.

У Львові зберуться та працюватимуть понад 500 діячів мистецтва, менеджерів та аніматорів культури, представників міністерств, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, наукових кіл та засобів масової інформації. Загалом очікуються учасники з 20 країн світу. Мета заходу – налагодити ефективну та тривалу транснаціональну співпрацю, інтеграцію спільнот та активізацію діалогу в культурі. 

Також у межах цієї масштабної події в місті планується провести кілька десятків культурно-мистецьких акцій. Про це повідомили сьогодні, 4 вересня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації. Натомість в інтернет-виданні «LB.ua» розповіли в п’ятницю:

«4 вересня, у головному корпусі Львівського університету імені Івана Франка відбулася церемонія відкриття 3-го Конгресу культури Східного партнерства. На відкритті виступили мер Львова Андрій Садовий, представник президента міста Люблін, керівник департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації президента Юрій Рубан, керівник департаменту культури Львівської міськради Ірина Магдиш, ректор Львівського університету імені Івана Франка Володимир Мельник, заступник міністра культури з питань євроінтеграції Андрій Вітренко, член програмної ради Конгресу культури Зеновій Мазурик та інші.

Усі спікери підкреслювали важливість культури у подоланні нинішньої кризи в Україні. Зокрема, Юрій Рубан зазначив, що держава поки не виробила політику у сфері культури, а Ірина Магдиш повідомила: «Ми живемо в ситуації, коли від прірви нас відділяє тонка плівочка культури і цивілізації. Зараз все впирається в культуру. Рішення проблеми біженців - це культурне рішення, вирішення питань війни може здаватися політичним або дипломатичним, але насправді це теж культурне рішення. Цим Конгресом ми повинні допомогти відчути цю тонку плівку і зрозуміти, що це наш єдиний щит, який дозволить нам залишитися людьми».

Відсьогодні у Львівському університеті стартують панельні дискусії, що стосуються культури та її взаємодії з політикою, економікою, медіа і так далі. Так, сьогодні експерти обговорять місію культури під час кризи (винесену як тема Конгресу), практику Східного партнерства, практики і форми інтеграції, культурну політику на рівні держави, міста і регіону, стратегію культури України, розроблену в Мінкульті, культурну дипломатію, страх як основоположне поняття сучасної культури, місце культури у сучасних українських медіа та інші теми».

Про це повідомили сьогодні, 4 вересня, кореспондент інтернет-видання «LB.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів