У Львові померла митець і політв’язень Стефанія Шабатура

14:38 17 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: dyvys.info

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, померла Стефанія Михайлівна Шабатура, яка зробила чимало не лише для нашого міста, а й для утвердження України як держави.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 17 грудня, «Щоденному Львову», що , померла Стефанія Шабатура зробила чимало не лише для нашого міста, а й для утвердження України як держави. У повідомленні також зазначено:

«Львів сумує. Стало відомо, що померла Стефанія Шабатура. Вся громада міста у скорботі.

Стефанія Шабатура зробила чимало не лише для Львова, а й для утвердження України як держави. Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив

«Біль, смуток і одночасно велика повага до тих справ, які так відважно робила Стефанія Михайлівна Шабатура. Львів назавжди запам’ятає цю жінку. Запам’ятає її і вся Україна. Велика самопожертва заради України, церкви, мови, свободи. Сильна духом і мужня. Кожному з нас є багато чому повчитись у Стефанії Шабатури. Хай спочиває спокійно».

Про дату та місце поховання буде повідомлено додатково. 

Стефанія Шабатура – багаторічний політв’язень радянських часів, член Української Гельсінської групи. Стефанія Шабатура, яку вперше КГБ арештував у 1972 році, провела вісім років у таборах і засланнях за звинуваченням у «антирадянській агітації і пропаганді», в тому числі – 5 років у жіночому концтаборі суворого режиму у Мордовії. У 1979 році Стефанія Шабутура стала членом Української Гельсінської групи – правозахисної організації, до якої входили найбільш відомі українські дисиденти радянських часів – зокрема, Левко Лук’яненко, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович та інші. У 2006 році нагороджена орденом «За мужність» І ступеня».

Натомість на сторінці «Шабатура Стефанія Михайлівна» у Вікіпедії повідомляється:

Стефа́нія Миха́йлівна Шабату́ра (5 листопада 1938 року, Іване-Золоте, Заліщицький район, Тернопільська область) – українська митець-килимар. У 1961 році закінчила художнє училище, в 1967-му – Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва.

Член Спілки художників України (до 1972). Проектувала і ткала гобелени й брала участь у численних виставках, зокрема в Республіканській виставці-ярмарку в 1971 році в Києві.

У 1972 році заарештована і засуджена у Львові за «антирадянську агітацію і пропаганду» на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Термін покарання відбувала в жіночому концтаборі ч. 3-4 в Мордовської АССР, на засланні – у селі Макушино Курганської області.

Шабатура – член Української Гельсінкської групи. Брала активну участь у протестних акціях в'язнів. Співавтор листів і звернень до міжнародних і радянських організацій. КДБ знищив 70 екслібрисів і понад 150 рисунків Шабатури.

Державні нагороди: Орден «За мужність» I ст. (8 листопада 2006) – за громадянську мужність, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і демократії та з нагоди 30-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінкських угод».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів