У Львові нарешті зайнялися «Золотою Розою»

20:54 27 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Сьогодні, 27 липня, розпочали роботи з консервації руїн знаменитої синагоги.

За інформацією управління охорони історичного середовища ЛМР, ДП «УРСНРІ «Укрзахідпроектреставрація» розробило проект реставрації та консервації руїн синагоги «Турей Загав» («Золота Роза») на вулиці Федорова, 27 у Львові. Натомість виконує консерваційні та реставраційні роботи руїн синагоги підрядна організація ПАТ «Львів-Реставрація». Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла також:

«Золота Роза» була зруйнована 1943 року. Фактично збереглася її тільки північна та західна стіни у фрагментах , зберігся основний вхід в синагогу. Деякі роботи тут були проведені в 70-х роках, вона була законсервована  в такому вигляді, щоб можна було її експонувати, стіни були закриті дахом, але від того часу вона значно знищилася.

Нарешті цього року ми приступаємо до консервації  руїн синагоги за кошти міського, роботи фінансуватимуться з міського бюджету. Буде зроблено укріплення стін, бо стіни дуже перезволожені,  буде укріплена цегляна кладка, замінена підлога.

Тут не буде здійснено жодних радикальних заходів, а буде це все зміцнене, відреставроване, щоб можна було це експонувати, показувати туристам. Роботи планують завершити до кінця жовтня, паркан буде прибраний і люди зможуть підходити і дивитися на фрагменти готичних арок, бо синагога була характерна тим, що вона була ренесансова, але мала готичні елементи. Синагога кінця 16 століття – цінна пам'ятка єврейської  культурної спадщини у місті Львові».

Своєю чергою, директор ПАТ «Львів-Реставрація» Ярослав Пащак розповів:

«Нічого нового добудовуватись не буде. На стінах буде тільки новий тиньк і нове пофарбування. Всі інші елементи будуть законсервовані, за виключенням стін, які руйнуються – вони будуть доповнені таким самим каменем, з якого були збудовані. 

Стіни руйнуються, бо замокають. Існуюча дахівка вже не виконує своєї функції. Проектом передбачено, що вона буде демонтована і буде влаштовано плити пісковику, які будуть покладені на гідроізоляційний розчин.

Весь асфальт, який тут є, буде знятий і буде понижений до первісного рівня, і теж будуть покладені плити з пісковику на проектний рівень. Крім того, буде зроблено водовідведення дощових вод, замінена каналізація.

Це основні роботи, передбачені у проекті.  Договір у нас був укладений раніше, але ми не приступали до робіт, поки не була укладена угода на археологічний нагляд».

Натомість керівник Рятівної археологічної служби Інституту археології НАНУ Олег Осаульчук повідомив:

«Археологічні цього року будуть мати такий споглядальний характер і в тих місцях, де необхідно буде проводити аварійні роботи по підсиленню решток синагоги, будуть закладатися шурфи, щоб в тому місці будівельники могли зробити свої конструкції. Стосовно наукових досліджень всієї території, то  це пов’язано з великим фінансуванням.

Площа ансамблю «Золотої Рози» є величезна, а, враховуючи. Що це місто, т о роботи можуть тривати роками. Тому археологія тут буде локальна. Сподіваємося, що навіть в тих місцях, де будуть закладені археологічні шурфи, отримаємо достатньо інформації, щоб проявити всю історію забудови єврейської дільниці».

За словами Лілії Онищенко, на консервацію та реставрацію в міському бюджеті передбачено близько 800 тис. грн. «На самі роботи передбачено близько 600 тисяч грн, а решта – на археологічні роботи, авторський нагляд, технічний нагляд, на експертизу проекту», – додала Лілія Онищенко.

Про це повідомили сьогодні, 27 липня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів