У Львові експонують «Лінію горизонту» Соломії Ковтун (відео)

15:30 28 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: day.kyiv.ua

Персональну виставку Соломії Ковтун розгорнуто в галереї «Зелена канапа» на вулиці Вірменській до 7 серпня.

У Львові показують «Лінію горизонту» Соломії Ковтун. Мистецький простір для експонування художниці надала галерея «Зелена канапа» на вулиці Вірменській, 7.

До слова, Соломія виставляється тут не вперше. Зокрема, 2013-го мисткиня представляла у «Канапі» персональну виставку під назвою «12», і це була вже дванадцята за ліком персональна виставка за всього-на-всього чотири роки творчої діяльності! Варто додати, що Соломія розпочала навчатися мистецького фаху на факультеті декоративно-прикладного мистецтва Львівської академії мистецтв, уже маючи на руках диплом лікаря. Попри мінімальний мистецький досвід, брала участь у дуже багатьох художніх проектах.

Анонсуючи «Лінію горизонту», а ця виставка справді є контроверсійною, її організатори зазначали: «Після інтенсиву приходить втома», маючи на увазі, що після виснажливої кількарічної роботи Соломія призупинилась, «взяла паузу у пошуках нового натхнення».

Знайшла його, кажуть, у подорожі – як це часто трапляється з художникам: під час відвідин музеїв у Мадриді побачила твори Марка Ротка (Маркуса Ротковича. – Т.К.) – одного із найвідоміших і найвпливовіших художників другої половини ХХ століття, ключової фігури абстрактного експресіонізму. У галереї розповіли: «Його мінімалізм форми і максимальна промовистість кольору резонували зі світобаченням художниці. І, як наслідок, народилася нова виставка абстрагованих пейзажів, у яких об’єктом є лінія і пляма».

Історика мистецтва, професор Роман Яців, зазначив: «Соломія Ковтун творами попередніх років уже зуміла засвідчити свою індивідуальність саме через складне екзистенційне відчуття урбаністичного простору. В пам’яті багатьох глядачів затрималися темпераментно виконані мотиви з фасадами і дахами львівських кам’яниць, з несподіваними колірними контрастами та експресивно трактованими архітектурними деталями. Окремі елементи цієї методології проявилися і в циклі «Лінія горизонту». При зовнішній спрощеності завдання Соломія Ковтун реалізує нову якість свого живописного темпераменту. Поетико-філософська категорія горизонту тут трансформується в метафізичну субстанцію, в якій особистісне відчуття життєвого простору набуває максимальної відвертості. В цілому авторка справилася з задуманою ідеєю, хоча, на мою думку, світлоколірна сугестивність барви не в кожному випадку спрацьовує для розкриття художнього образу. Через те складається враження, що деякі мотиви затримались на стадії малярського експерименту, вже на дальшу перспективу розвитку теми». 

Скласти власне враження про «Лінію горизонту» Соломії Ковтун і вплив на її світогляд творчості геніального Ротка можна до 7 серпня. Про це повідомили сьогодні, 28 липня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів