У львівському Палаці мистецтв експонують «Особливу виставку»

21:28 30 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: надали організатори виставки

На огляд публіки представлено 80 картин і 20 фоторобіт особливих митців зі Стрия й Дрогобича.

У Львові презентували «Особливу виставку». Ідеться про експозицію з робіт художників-аматорів та фотографів-аматорів з особливими потребами, що її розгорнуто у Палаці мистецтв. Організатори – працівники Міжнародного благодійного фонду «Карітас України», також центру «Емаус», майстерні «Сузір’я Оріоне», спільноти «Віра і Світло» та агентства «Корпус Миру», – називають виставку «теплим проектом про мистецтво без обмежень».

На огляд публіки представлено 80 картин і 20 фоторобіт особливих митців зі Стрия й Дрогобича. Всі твори створювалися спеціально для цієї виставки в арт-майстернях. Копітка і напружена робота тривала понад чотири місяці, а наставляли майбутніх експонентів професійні художники – Дарина Мисак-Ткач та Ігор Мельник, які, звичайно ж, спочатку  ознайомили особливих учнів з техніками та матеріалами.  

Національний координатор проекту роботи з людьми з особливими потребами Карітасу України Людмила Сухарєва розповіла: «Розпочався проект арт-терапії для людей з особливими потребами ще кілька років тому. Тоді особливим діткам допомагали реалізувати себе художники-волонтери Остап Лозинський, Мар’ян Пиріг, Ольга Кравченко та Євгенія Рябчун. Ми й гадки не мали, що це сягне такого рівня. Арт-терапія – одна з найдієвіших практик роботи, яка розкриває внутрішній потенціал людей з особливими потребами, дає можливість виразити себе, передати свої емоції та зрозуміти їх. На мистецьких заняттях наші підопічні розкриваються наче квіти».

Організатори проекту особливо наголошують на тому, що в кожну картину вкладено набагато більше праці, ніж здається спочатку. Річ у тому, що люди з особливими потребами вимушені докладати неабияких зусиль майже до кожної своєї дії. «Доїхати до соціального центру громадським транспортом, порозумітись із продавцем в магазині, постійно опановувати емоції, працювати над власним терпінням і посидючістю – це щоденна внутрішня робота особливих художників, це їхня боротьба за особистісний розвиток», – говорять координатори проекту. І додають, що створені власноруч роботи стали великою перемогою особливої молоді над собою.

Оглянути «Особливу виставку» у львівському Палаці мистецтв на вулиці Коперника, 17 можна до кінця серпня. Про це повідомили сьогодні, 30 липня, в київському часописі «День». А «Щоденний Львів» уже інформував про цю експозицію в публікації «У Львові відкрили «Особливу виставку».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів