Центром Львова урочисто крокували з музикою й колядою близько 300 звіздарів (відео, оновлено)

20:05 8 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Газета по-українськи»

Сьогодні, 8 січня, у центрі найбільшого міста заходу України пройшла різдвяна хода звіздарів.

Сьогодні, 8 січня, центром Львові пройшла різдвяна хода звіздарів, яка, стартувавши о 14:00 на площі Музейній та пролягла вулицею Ставропігійською, площа Ринок, вулицями Шевською й Театральною та площею Івана Підкови, дійшла до сцени біля головної ялинки на проспекті Свободи. Під час руху учасники ходи виконували найвідоміші колядки.

У заході взяли участь близько 300 звіздарів зі Львова та області, які представили найрізноманітніші різдвяні зірки – звізди. Про це повідомив у четвер кореспондент  інтернет-видання «Galnet». Натомість журналіст Ярослав Тимчишин розповів у сьогоднішній публікації «Звіздарі влаштувати свято у Львові» в київській «Газеті по-українськи»:

«У рамках святкового фестивалю «Спалах різдвяної звізди» три сотні колядників пронесли десятки святкових зірок середмістям Львова. Хода звіздарів у місті відбувається вже дев'ятий рік поспіль.

Цього року ходу її очолили три ангели-охоронці. Традиційно учасниками святкової феєрії стали творчі колективи, вертепи та народні умільці, які спеціалізуються на виготовленні одного з головних символів українського Різдва – звіздарі.

Символічну Різдвяну зірку виготовляють з дерева, розмальовують та декорують кольоровим склом, тканинами і нитками. Щороку майстри поповнюють колекцію звізд новими виробами. Один із майстрів Богдан Новак передав дві патріотичні зірки воїнам на Донбас, а одну із різдвяних зірок присвятив Небесній сотні.

«Є коляда: «Небо і земля нині торжествують, ангели люди весело празнують». Я поєднав небо і землю. Сфера земля, ріжки ведуть до небес і навколо сотня з небес спостерігає за нами, за нашими діями», – каже сам майстер-звіздар, Богдан Новак.

Координатор фестивалю «Спалах Різдвяної звізди» Надія Дзвоник розповідає: «Ми вшановуємо це велике християнське свято і що хочемо йти за вифлиємською звіздою, бо знаємо, що це є мудрість, це є мир, це є добро і віримо, що саме такі цінності будуть сприяти перемозі в Україні і в наших серцях».

Колядуючи учасники ходи пройшли від Домініканського собору центральними площами Львова до головної ялинки на проспекті Свободи. Після ходи на сцені біля ялинки розпочався святковий концерт».

Про це повідомляється сьогодні, 8 січня, в київській «Газеті по-українськи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів