Рік Тараса Шевченка у Львові розпочато (відео)

15:28 9 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Олег Кохан

У неділю на площі біля пам’ятника йому в найбільшому місті Західної України відбулися урочистості з нагоди 200-річчя від дня народження великого Кобзаря.


Відео: zaxid.net

Зокрема на сцені Львівського Майдану виступили з вітальними словами відомий громадський діяч і філософ Мирослав Маринович та міський голова Андрій Садовий. Перший із них зазначив: «Шевченко ніколи не почував себе добре у помпезності, у парадності, у позолоті. Йому було набагато комфортніше у касці на задимленому майдані, Шевченко ніколи не сидів у президіях, йому набагато приємніше було боротись за свободу свого народу. Кобзар преобразив Україну, Шевченко преобразив Україну. 

Сьогодні ми потребуємо внутрішньої трансформації для того, щоб Україна встала на ноги та пішла далі світлою дорогою вперед. А для цього потрібно принаймні дві речі: по-перше, ми повинні читати Шевченка, а по-друге, як казав великий Кобзар, ми не сміємо поклонитись нікому, окрім Бога одного та правді на землі».

Своєю чергою, міський голова Андрій Садовий зауважив:

«Ви пригадуєте, коли були дітьми, нам часто говорили про Шевченка, що він був кріпаком. Через великого Шевченка радянська пропаганда хотіла, щоб кріпаком була вся Україна.

У 14 років Шевченко приїхав вчитись у Вільнюс до найвідоміших митців світу, найвідоміших вчителів. Чи міг він бути кріпаком? Ніколи. Шевченко завжди був вільною людиною, бо тільки вільна і сильна духом людина могла писати так багато пророчих слів.

Для нас сьогодні важливо побачити іншого Шевченка – активного, освіченого, мудрого, талановитого, такого, якою має бути наша Україна, якими мають бути українці сьогоднішнього і завтрашнього дня. Ми сьогодні зібрались на площі і Тарас дивиться на нас. Він дивиться на всю Україну.

Думаю, він гордий за нас з вами, за Львів. Бо Революція Гідності, яка зараз відбувається в Україні, – це революція, про яку він писав. Але це не є один день, місяць чи два. Ми всі з вами хочемо змін. Але щоб були зміни, кожен з нас має міняти себе. Якщо ми захочемо бути відкритими, захочемо бути добрими, щоб усі біля нас такими були. Тоді буде добрим наше місто і буде доброю наша держава». 

Відтак, міський голова зі сцени біля пам’ятника Тарасові Шевченкові зачитав уривок з твору «Думи мої, думи мої…».

А після того, як учасники живого ланцюга, що розпочався з проспекту Тараса Шевченка за участю близько 2500 учнів львівських шкіл, передали на сцену «Кобзар», розпочалась акція «Читаймо Шевченка разом». Причому твори Шевченка зачитували 16 різними мовами. 

Окрім цього, біля пам’ятника Т. Шевченкові, після проведення акції «Читаймо Шевченка разом», показали мультфільм «Суперкнига». Відбулося й урочисте погашення ювілейного маркованого конверта.

Повідомляючи про це сьогодні, 9 березня, прес-служба міської ради нагадує, що урочистості, присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка об’єднані у проект «Шевченко Real» та триватимуть до кінця року і включатимуть різні події у всіх районах міста.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів