Реставратори продовжать відновлення львівських храмів

19:18 16 травня 2017 р.

Вартість цьогорічного етапу реставраційних робіт становитиме 945 000 гривень.

У Львівській міськраді повідомили сьогодні, 16 травня: «У співпраці з польським Міністерством культури і національної спадщини (МКіНС) Польщі в рамках програми ревалоризації у Львові об’єктів спільної культурної спадщини Польщі та України тривають реставраційні роботи у храмах Львова. Проекти фінансує міністр культури Польщі, а реалізуються вони у співпраці з управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради».

«Посеред найважливіших реставраційних проектів, реалізованих упродовж останніх років, які продовжуватимуться й цього року, – роботи у латинському та вірменському кафедральних соборах Зокрема, в Латинському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії в рамках багаторічного проекту реставрації інтер’єру архікафедральної базиліки латинського обряду, впродовж останніх семи років відреставровано багатоярусний головний вівтар,три вікна з вітражами в презбітерії (Марія Королева Польської Корони, Посвячення архієпископа Григорія з Санока кардиналом Збігнєвом Олесницьким і «Leopolis Opresso»), кам’яну архітектурно-скульптурну композицію (Господній гріб) на північній елевації собору й бічну каплицю Пресвятих Дарів (каплиця Вишневецьких) у лівій нефі», – розповіли також у ЛМР.

«У 2017 році будуть продовжені реставраційні роботи в бічній каплицi Розiп’ятого Христa (каплиці Яблоновських), яку вважають за одну з найцінніших у соборі, а також реставрацію вітражiв Остробрамської Божої Матері та Бичованого Ісуса, які знаходиться в вікнах південної стіни пресбітерію. Вартість цьогорічних реставраційних робіт складатиме 217 000 польських злотих (1,47 млн. гривень)», – повідомили також у ЛМР.

«У Вірменському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці в 2006 році розпочалися реставраційні роботи настінних поліхромій Яна Генріха Розена. Відреставровано найстаріші поліхроміїі (XVI соліття), збережені вірменські настінні поліхромії і вітраж у західній та північній стіні нефу. У 2017 році будуть проведені реставраційні роботи на південній стіні нефу. Роботи виконують польські і українські реставратори. Вартість цьогорічних реставраційних робіт складатиме 133 500 польських злотих (913 000 гривень). Вартість реставраційних робіт в 2006-2016 роках склала два мільйони польських злотих (~13,7 млн. гривень)», – розповіли також у ЛМР.

«У храмі святих апостолів Петра й Павла (колишній костел ордену Єзуїтів) у 2015 році проведено перший етап реставраційних робіт настінних поліхромій на склепінні пресбітерію. Роботи вели польські та українські спеціалісти. Вартість реставраційних робіт в 2015-2016 склала 303 500 польських злотих (два мільйони гривень). У 2017 році будуть продовжені реставраційні роботи на склепінні пресбітерію. Вартість цьогорічного етапу реставраційних робіт становитиме 400 000 польських злотих (~2,8 млн. гривень).

«У костелі святого Антонія Падуанського у 2015 році розпочався проект комплексної реставрації головного вівтаря. Вартість реставраційних робіт склала 55 000 польських злотих (380 000 гривень). Вартість цьогорічного етапу реставраційних робіт становитиме 137 000 польських злотих (945 000 гривень)», – повідомили сьогодні, 16 травня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів