Проща до Нерукотворного образу Ісуса Христа триватиме у Львові до 15 лютого

21:12 30 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Посольства України при Святому Престолі в інтернет-мережі «Facebook»

Сотні людей прийшли сьогодні, 30 січня, до львівського собору св. Юра вшанувати одну з найдавніший християнських святинь.

«Оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа прибув в Україну інформує сьогодні, 30 січня, Посольство України при Святому Престолі у Ватикані. У повідомленні також конкретизують:

«Як вже повідомлялось, з 30 січня по 15 лютого 2015 року у Львові в соборі Святого Юра буде виставлена до почитання унікальна реліквія – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа, з собистої захристії Папи Франциска. (https://www.facebook.com/emb.va/posts/371902549681694)

Святиня прибула до Львова 30 січня й вже цього ж дня о 18.00 Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звершить богослужіння, після якого буде відкрито доступ до привселюдного почитання нерукотворного образу. За словами помічника Понтифіка, Скарбника Апостольського Храму Павела Бенедіка, який особисто супроводжував реліквію до Львова, Спас Нерукотворний – це найдавніша християнська реліквія, яка зберігається у Ватикані (V ст.).

«З огляду на свій вік образ постійно знаходиться у закритому приміщенні й демонструється широкому загалу виключно під час спеціальних оказій та на короткий період. Східну Європу реліквія відвідує вперше в історії. Ми щиро віримо, що Спас Нерукотворний принесе в Україну такий потрібний всім мир», – сказав П.Бенедік. Реліквія, перед тим як вирушити в напрямку України і залишити територію Ватикану, «пройшла» шляхом транспортування через зали Апостольського палацу – Залу Реджіа та відому на весь світ Сікстинську капелу, де відбувається Конклав – зібрання кардиналів для обрання Понтифіка».

Про це прозповіли в п’ятницю на сторінці Посольства України при Святому Престолі в інтернет-мережі «Facebook». Натомість інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» повідомляє сьогодні, 30 січня:

«Сотні людей сьогодні, 30 січня, прийшли до львівського собору св. Юра вшанувати одну з найдавніший християнських святинь – Нерукотворний образ Христа. В Україну реліквія потрапила з Ватикану. Появу святині у Львові представники УГКЦ трактують, як символічний акт підтримки Святим Престолом нашої держави у складний для неї час і важливим знаком надії.

Патріарх Святослав (Шевчук) у співслужінні з владиками Синоду УГКЦ цього дня відслужив Вечірню та відкрив для привселюдного почитання Нерукотворний образ. «Сьогодні ми маємо унікальну можливість побачити Боже обличчя. Ми маємо унікальну реліквію, яка є свідком земного життя. Вдумаємося, Христос особисто взяв у руки цей обрус, сам особисто притулив до свого обличчя. І тому цей обрус називається нерукотворний», – сказав Глава УГКЦ, звертаючись до вірян.

Патріарх Святослав подякував Папі за те, що реліквія потрапила до України, покинувши вперше за сто років Рим. «Ми сьогодні складаємо сердечну подяку Святішому Отцеві за те, що він благословив, щоби ця реліквія прибула до нашої багатостраждальної землі. І це є ще один жест папської підтримки, солідарності і благословення для нашого народу. Разом з тим це є великий знак надії», – заявив він. Блаженніший Святослав також нагадав вірянам, що Україна зараз переживає надзвичайно драматичні події та закликав людей посилити свою молитви за державу.

Повідомляючи про це в п’ятницю інтернет-портал «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» також нагадує:

«Як вже інформувала «РІСУ», Нерукотворний образ Христа постійно перебуває у Ватикані й демонструється широкому загалу лише під час особливих подій. Востаннє Апостольську Столицю реліквія покидала сто років тому, а Східну Європу вона відвідує вперше.

У Львові, у соборі св. Юра, Нерукотворний образ перебуватиме два тижні – з 30 січня до 15 лютого з 7:00 до 23:00. Священнослужителі попереджають, що реліквію суворо заборонено фотографувати.

Довідка від прес-служби Львівської архиєпархії:

Цей образ є особливою реліквією для християн. У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси або Мандиліон, що в перекладі означає «обрус».

Історія Нерукотворного образу оповита багатьма переказами. Відомо кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка обтерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Сьогодні цей Нерукотворний образ Господній, як неоціненний скарб християнської традиції, зберігається у Папській захристії Сикстинської капелли. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, котра тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті інтернет-порталу «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів