Пластуни передали Вифлиємський вогонь миру Львову (відео)

17:05 17 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Олександр Мазуренко / прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, пластуни привезли сьогодні, 17 грудня, Вифлеємський вогонь миру до Ратуші.


Відео: Андрій Андрух / прес-служба Львівської обласної ради

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 17 грудня, «Щоденному Львову», що сьогодні, 17 грудня, пластуни привезли Вифлеємський вогонь миру до Ратуші. В повідомленні також конкретизують:

«Передача відбулась в кабінеті міського голови Андрія Садового, який зазначив: «У першу чергу, дякуємо усім пластунам, особливо найменшим, які сьогодні привезли до Львова Вогонь миру. Хочемо у це вірити і будемо робити все можливе. Дякую пластунам за цю добру традицію, дякую пластунам за відвагу і мужність. Одні з найбільших похорон були, коли ховали нашого пластуна Віктора Гурняка. Це приклад мужності, тому дуже важливо, щоб цей вогонь приніс мир в наші домівки у Львові і в нашій державі Україні».

Вогонь миру розмістили у холі Ратуші на першому поверсі, де від знаходитиметься до січня 2015 року, щоб усі охочі могли запалити від нього свічки та принести Вифлеємський вогонь додому. Представник Пласту Христина Бліновська сказала при цьому:

«Ми дуже надіємось, що цьгорічний Вифлеємський вогонь миру буде мати ще додаткове значення для всіх українців. Якщо раніше це було лише тепло різдвяних свят, цьогоріч ми вкладаємо в нього більший зміст.

Це те, довкола чого може об’єднатись вся Україна. Цей вогонь вже помандрував на Схід країни до вояків, які захищають незалежність нашої держави, а також буде поширений серед вірян міста, області та України загалом». 

Міський голова також зазначив, що завтра на пленарному засіданні сесії ЛМР буде розглядатись ухвала про передачу приміщень для Пластовго центру. Андрій Садовий додав при цьому: «Завтра ми виносимо на сесію міської ради ухвалу про передачу Пласту приміщень у будівлі на вулиці Шептицьких. Тоді у вас буде, фактично другий поверх, третій і горище, яке можете зробити. Це буде такий пластовий будинок». 

Вифлеємський Вогонь Миру – міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.  Вперше Вогонь до України потрапляє ще 1992 року, але як приватна ініціатива окремих пластунів. 

Офіційно відлік ведеться від 1998 року, коли Вогонь передали в Україну на митному переході. Вифлеємський Вогонь, котрий символізує тепло, мир, злагоду і сподівання, Україною поширюють пластуни. Вогонь передають від міста до міста й заносять у церкви, державні установи, школи, сиротинці, лікарні.

У грудні 2005 року вперше, після традиційних обмінів дарунками та фото, делегація ZHP у складі 50 осіб перетнула україно-польський  кордон та поїхала до Львова, щоб разом з пластунами запалити Вифлеємським Вогнем лампадку у Соборі святого Юра. 

Вогнем з Вифлеєму люди можуть запалити свічки вдома на Святу Вечерю. Крім того, Вогонь заносять до сиротинці, лікарень, щоб ті, котрі перебувають далеко від своїх рідних, могли відчути тепло Вифлеємської зірки. 

Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану – до 19 січня. Потім його можна погасити. Люди можуть брати Вогонь на кожну Святу Вечерю». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів