Нобелівська лауреатка Ольга Токарчук буде гостею Форуму видавців у Львові

13:15 27 січня 2020 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

Лауреатка Нобелівської премії Ольга Токарчук з літератури 2018 року буде почесною гостею 27-го «BookForum», який відбудеться 16-20 вересня,

Про це повідомили на сайті Форуму видавців, де також розповіли, що Ольга Токарчук зустрінеться у Львові з українськими читачами й презентуватиме «Книги Якова» в перекладі Остапа Сливинського, які надійдуть у продаж у лютому 2020 року, й «Химерні оповідання в перекладі Віктора Дмитрука. Вони будуть у продажу у вересні 2020 року.

Перекладач «Книг Якова» Остап Сливинський зазначив: ««Книги Якова» – це оповідь про побудову політичної нації. Такої нації, яка ґрунтується саме на спільній для всіх, уважний до розмаїття й відмінностей оповіді, а не на генах і крові. На спільних цінностях, а не на образі спільного ворога. Саме тому мені дуже хочеться, щоб цей роман уважно прочитали і в Україні, де поле зору одних майже цілковито займає фігура ворога, заступаючи собою решту реальності, а інші намагаються будувати «мирну» спільноту без цінностей».

Ольга Токарчук – польська письменниця, есеїстка, сценаристка, психологиня, лауреатка Нобелівської премії з літератури 2018 року за роман «Бігуни» та Міжнародної Букерівської премії 2018 року за роман «Польоти», двічі вигравала найпрестижнішу польську літературну премію «Ніке» за книги «Польоти» у 2008 році та «Книги Якова» у 2015 році. Її книги перекладені більш ніж на 45 мов світу.

Почесна гостя Форуму видавців у Львові виросла в Сулехові. Її бабця – родом з України, свого часу вийшла заміж за поляка. Ольга Токарчук є випускницею факультету психології Варшавського університету.

Після закінчення університету працювала психотерапевткою у Валбжиху. Коли її перші твори набули популярності, Ольга Токарчук звільнилася з роботи і, переїхавши до Нової Руди, присвятила себе літературній праці.

Декілька років вона проживала в Краянові біля Нової Руди, у Судетах. Краєвиди й культуру цих околиць змальовано в кількох її творах. Зараз Ольга Токарчук живе у Вроцлаві.

Як інформував «ЩЛ», поетеса зі Львівщини претендує на Шевченківську премію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів