Народного артиста України зі Львова Богдана Козака нагородили орденом Ярослава Мудрого (оновлено)

17:27 28 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Нашого видатного земляка відзначено за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність

У п’ятницю, 27 листопада, в приміщенні Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької відбувся творчий вечір народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Богдана Козака. Мистецький вечір був приурочений 75-річчю від дня народження видатного майстра української сцени.

Привітав Богдана Козака  й голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, який зазначив: «Богдан Миколайович заслуговує сьогодні найкращих та найщиріших слів похвали. Це справді народний артист України, талановита людина, сильний і вольовий чоловік. Не даремно найбільш гучні оплески лунали на вашу адресу саме від жінок. На мою думку, всю гаму найкращих епітетів нашої мови можна поєднати у єдиному слові, яке найкраще схарактеризує цю талановиту людину – мудрий».

Окрім того, за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність відповідно до Указу Президента Богдана Козака нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. Нагороду ювілярові вручив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Про це повідомили ввечері 27 листопада «Щоденному Львову» в прес-службі обласної державної адміністрації. Натомість у столичному часописі розповіли в суботу:

«У Львівському театрі ім. Заньковецької відбувся творчий вечір Богдана Козака. Двогодинна поетично-музична композиція «Посланіє» за творами Тараса Шевченка була приурочена до 75-річчя народного артиста України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, режисера, педагога і театрознавця, академіка Національної академії мистецтв, професора Національного університету імені Івана Франка Богдана Миколайовича Козака, котрого в Україні добре знають і шанують і який зазначив:

«Шевченко вчив і вчить нас любові до своєї землі і вчить бути правдивими перед собою, Богом, народом. Я не знаю іншого поета, який би так правдиво й відверто говорив про своїх і чужих – щось на зразок пророка, який відверто каже Богу, що він думає з приводу поневолення його народу і коли цей народ одержить свободу.

Вперше я декламував Шевченкове «І мертвим, і живим…» дев’ятикласником, на шкільному вечорі. А потім постійно читав Шевченка як актор і був зайнятий у виставах за його творами.

До днів Шевченка щоразу перечитую його твори, шукаю, що б узяти, аби твір був співзвучний сьогоденню. Хоча універсальний твір –  посланіє «І мертвим, і живим, і ненародженим…». Це як пісня, з якої не можна викинути слів...»

У творчому доробку заньківчанина – близько 150 ролей. До студії рідного театру прийшов 1961 року і каже, що ніколи не пошкодував, що обрав саме фах актора: «Мені у ньому легко дихається – як на природі. Я розумію, що це за фах, як у ньому треба працювати, бо це контакт з різними людьми, різними режисерами, свого роду людська академія, де пізнаєш життя людей, розкриваєш його – через п’єсу, через персонаж, і в той же час мусиш сам у живому спілкуванні з людьми  виявляти певну уважність, розум, такт».

На творчий вечір Богдана Миколайовича прийшли численні шанувальники його  творчості. Привітав Богдана Козака  й голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, який зазначив: «Богдан Миколайович заслуговує сьогодні найкращих та найщиріших слів похвали, – сказав керівник області. – Це справді народний артист України, талановита людина, сильний і вольовий чоловік. На мою думку, всю гаму найкращих епітетів нашої мови можна поєднати у єдиному слові, яке найкраще схарактеризує цю талановиту людину, – мудрий».

Кілька днів тому за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність Президент України нагородив Богдана Козака орденом Князя Ярослава Мудрого V ступеня. Нагороду ювілярові вручив учора на творчому вечорі голова Львівської ОДА Олег Синютка».

Про це повідомили сьогодні, 28 листопада, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів