На вулиці Руській у Львові – виставка до століття будинку страхового товариства «Дністер» (програма)

17:28 25 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в суботу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні, 25 квітня, на площі перед Успенською церквою відбулось відкриття виставки до 110-ліття будинку страхового товариства «Дністер».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 25 квітня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні на площі перед Успенською церквою відбулось відкриття виставки до 110-ліття будинку страхового товариства «Дністер», що на вулиці Руській, 20. Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив із  цього приводу:

«Насправді ця площа раніше завжди була місцем паркування машин. Мені дуже приємно, що ми спільною працею робимо цей простір для громадськості.

Дійсно, цей будинок один з найкрасивіших, коли він був запроектований і збудований. Він потребує дуже хорошої реставрації.

Думаю, що наша зустріч тут – це імпульс, щоб ми цю українську сецесію відновили і красиво, дуже правильно відреставрували. Переконаний, що буде дуже цікава творча дискусія, щоб ми разом працювали і робили наше місто кращим».

Захід організовується в рамках спільного українсько-німецького проекту 

«Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». Керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхманн розповіла також:

«Наша зустріч стане нагодою для того, щоб подумати про історію цього міста. Ми самі займаємось осмисленням історії вже 6 років і намагаємось таким чином наблизити вас і нас, всіх мешканців міста, до усвідомлення важливості цього міста і його історичного значення.

Ми намагаємось розглядати міську громаду, мешканців цього міста, владу міста як наших союзників і партнерів, щоб спільно берегти ці дива. Один із цих скарбів ми маємо перед собою – це будівля на вул Руській, 20.

Ми бачимо різноманіття, фантазію та майстерність, вкладену у цей будинок. Ми з такою самою дбайливістю маємо підійти, щоб це диво зберегти.

Щоб зберегти ці будівлі – залежить саме від вас, бо ви тут живете, працюєте. Те, як ви думаєте про ці будинки, що ви думаєте, від цього залежить майбутнє цих будинків і майбутнє міста.

Вчора ми мали дуже жваву дискусію про те, як будувати щось нове у місті. Але щоб будувати нове, треба розуміти старе, ґрунтуючись на цьому розумінні, можна вільно будувати щось нове. Далі ми будемо про це говорити».

Організатори зазначають також: «Дім у вишиванці» має багату історію та непересічну архітектуру, з якою Вас ознайомить тематична виставка, ремесло художнього ковальства та кераміки, а також екскурсія від мистецтвознавця. На найменших відвідувачів чекають художні майстер-класи».

А начальник управління охорони історичного середовища ЛМ Лілія Онищенко повідомила: «Ми започатковуємо дуже гарну ідею святкування дня народження будинку. Цьому будинку ювілей – 110 років. Маємо тут чудову перлину сецесійної архітектури у місті Львові».

Програма заходу

12.00-16.00 – Театр Курбаса. Демонстрація ковальського ремесла. Представлення кераміки. Створення графічних та акварельних малюнків учнями Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Художні майстер-класи для дітей.

13.00-15.00 – невідомі інтер’єри будинку «Дністер» (екскурсія від мистецтвознавця І. Жука)». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів